انواع غلط املایی دانش آموزان
26/12/1402آموزش مفهوم زمان به نابینایان
26/01/1403یکی از انواع اختلال نوشتن دانش آموزان در انشاء نویسی مشخص می شود. انشاء نویسی از مهارت های بسیار مهم ادراکی است و اغلب دانش آموزان در نوشتن آن مشکل پیدا می کنند، زیرا انشانویسی نوعی نوشتن بیانگر است یعنی شاگرد باید افکار و احساسات خود را در قالب کلمات بریزد و به مخاطب خود منتقل کند.
بعضی از دانش آموزان توانایی نوشتن انشاء ندارند این دانش آموزان معمولا افراد پرخاشگر یا عجول و مضطربند و معمولا خلاقیت کلامی کمتری دارند و در درک سوالات دروس ریاضی و علوم که نیاز به درک دارد عملکرد خوبی ندارند. در این مقاله از سایت خانواده توانمند راهکار آموزش انشانویسی را به اشتراک می گذاریم.
انواع اختلال نوشتن
نوشتن مراحل مختلفی دارد بعضی از دانش آموزان ممکن در یک مرحله دچار مشکل شوند ولی بعضی از دانش آموزان در هر سه مرحله با مشکلاتی مختلفی روبه رو شوند.
- رونویسی که در آن حروف و کلمات به طور کتبی، نوشته می شوند یا چاپی به شاگرد ارائه می شود و کار او این است که شبیه حروف و کلمات به طور کتبی نوشته شده یا چاپی به شاگرد ارائه می شود و کار او این است که شبیه آن حروف و کلمات را تولید کند.
- دیکته نویسی که در آن واژه ها به طور شفاهی به شاگرد ارائه می شود مثلا از روی کتاب در حالی که شاگرد آنها را نمی بیند برای او خوانده می شود و او باید کلمات شنیده شده را تبدیل به حروف و هجاها و کلمات نوشته شده کند
- انشاءنویسی که در واقع نوشتن بیانی و ابرازی است یعنی دانش آموز به مرحله ای از تکامل در نوشتن رسیده است که می تواند از این طریق پیامی را به دیگران انتقال دهد، منظور خود را به صورت مکتوب به مخاطبان خود بفهمانند و حتی مطالب انتزاعی و غیر عینی را در نوشته خود به نحوی قابل انتقال ارائه دهد.
این سه نوع نوشتن به ترتیب پیچیدگی ابتدا رونویسی از آن پیچیده تر دیکته نویسی و از آن پیچیده تر انشانویسی هستند.
آموزش مهارت نوشتاری به دانش آموزان
در آغاز آموزش کودکان برای کسب مهارت نوشتاری، تمرکز بر یادگیری جنبه های مکانیکی مهارت نوشتاری مانند رونویسی و هجی کردن است. در مراحل بعدی دیکته نویسی نیز به آن اضافه می شود و در کلاس های بالاتر تکالیف نوشتنی کوتاهی هم به آنها داده می شود که لازمه آنها سازماندهی اندیشه ها و بیان اندیشه های خود از راه نوشتن است.
دانش آموزان در دوره های متوسط اول و دوم به مرور طوری مهارت های مکانیکی نوشتن، هجی کردن و دستور زبان مسلط می شوند که دیگر نوشتن برای آنها در حکم وسیله بیان اندیشه ها و انتقال اندیشه های آنها به دیگران باشد.
مقاله پیشنهادی: راهکار تقویت املا با روش های جدید
اختلال انشاء نویسی یکی از انواع اختلال نوشتن
در مقاله های قبلی سایت خانواده توانمند به طور کامل نحوه تشخیص انواع اختلال نوشتن از جمله دیکته نویسی و رونویسی را معرفی کردیم. در این مقاله به معرفی علائم و نحوه تشخیص و درمان اختلال انشاء نویسی دانش آموزان می پردازیم.
پیش نیاز انشاء نویسی
برای انشاء نویسی بچه ها باید مهارت های زیر را کسب کنند:
- افزایش دایره لغات
- درک معانی کلمات
- جمله سازی
- یادگیری اصول نگارش
- افزایش محتوا فکری از طریق مطالعه و تحقیق
مقاله پیشنهادی
معرفی انواع اختلالات یادگیری
درمان نارساخوانی دانش آموزان
آموزش انشاء نویسی
انشاء نویسی مراحل آموزشی مختلفی دارد که به ترتیب معرفی می شود:
جمله نویسی: دانش آموزان توانایی ساخت جملات ساده و مرکب و پیچیده را کسب کند.
پاراگراف نویسی: دانش آموزان یاد می گیرند چگونه اندیشه را خلاصه کنند یک دیدگاه انتخاب کنند زمان مناسب برای بیان آن را انتخاب کنند( حال، گذشته، آینده) و اندیشه را در توالی مناسبی به منظور نوشتن پاراگرف های کامل و سازمان یافته قرار دهند.
نظارت بر غلط ها: دانش آموزان یاد می گیرند که چگونه غلط ها را در نوشته خود پیدا و تصحیح کنند.
مضمون نویسی: دانش آموزان یاد می گیرند که چگونه یک مضمون را مثلا در پنج پاراگرف بنویسند.
علت غلط املایی زیاد دانش آموزان
درمان اختلال خواندن و نوشتن کودکان دبستان
علائم اختلال انشاء نویسی یکی از انواع اختلال نوشتن
در حین آموزش مهارت نوشتاری انشاءنویسی ممکن است دانش آموزان با مشکلات زیر مواجه شوند:
- هنگام نوشتن یا برنامه ریزی ندارند یا برنامه ریزی خیلی کمی انجام می دهند.
- نوشته آنها دارای غلط های دیکته ای نقطه گذاری و هجی کردن است
- در درک معانی واژگان و کاربرد کلمات در موقعیت های مناسب نمره های پایین می گیرد.
- از جملات دارای ساختار پیچیده کمتر استفاده می کنند و انواع کمی از واژه های جدید را در جملات خود می گنجاند.
- در متن آنها تعداد نوآوری از نظر فکری وجود ندارد یا خیلی کم است.
- داستان های که می نویسد اجزای آن مثل شخصیت و صحنه ها و توصیف موقعیت ها ارتباط کمتری با هم دارند.
درمان انشانویسی یکی از انواع اختلال نوشتن
یکی از راههای سرکوب خلاقیت دانش آموزان تمرکز معلمان به یادگیری اصول نوشتاری و نادیده گرفتن مهارت انشاء نویسی می باشد. برای درمان انشاء نویسی دانش آموزان می توان اقدامات زیر را انجام داد:
- از دانش آموزان بخواهید که آنچه را که می خواهند بنویسند، طرح آن را بریزند. این طرحریزی می تواند از یادداشت برداری ساده تا تهیه رئوس مطالب را شامل می شود. به طور مثال وقتی انشا درباره موضوع آب است او موضوعات مرتبط با آب را پیدا کند مثل: نحوه استفاده از آب، راههای جلوگیری از آب، تصفیه آب، نحوه تشکیل آب و…
- زمانی که مطالب جمع آوری شد از دانش آموز بخواهید مطالب را به ترتیب به هم وصل کنند
- از دانش آموزان بخواهید تا پیش نویس خود را مرور و آن را اصلاح کنند. اصلاح متن شامل خواندن متن توسط خودش و دیگران مانند همکلاسی ها می باشد. اگر خواننده پس از متن منظور نویسنده را به طور کامل درک نکرد با ارائه بازخورد مناسب به او کمک کند تا متن اصلاح شود. به هنگام اصلاح متن دانش آموز می تواند از یک چک لیست استفاده کند و مواردی مانند قواعد نقطه گذاری و دستور زبان را در نوشته خود بررسی کند.
- معلم باید بازخورد مناسب به نوشته دانش آموز دهد طوری که دانش آموز متوجه نقاط قوت و ضعف اش شود.
نتیجه گیری
با شناخت انواع اختلال نوشتن از جمله انشاء نویسی دانش آموزان می توان به آنان فرصت کسب مهارت های مختلف زندگی از جمله نوآوری را داد.در این مقاله از سایت خانواده توانمند به معرفی اختلال انشاء نویسی و راههای درمان این اختلال پرداختیم.در صورتی که در فرآیند یاددهی به دانش آموزان نیاز به خدمات مشاوره ای و آموزشی سایت خانواده توانمند داشتید با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزش کودکان استنثایی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان کم توان ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم. تیم آموزشی خانواده توانمند در جهت تحقق عدالت آموزشی تمام محتوای آموزشی مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه و خانواده آنان را به طور رایگان به اشتراک می گذارد.
بنابراین اگر شما کودک با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با فرزند شما را به صورت بازی در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.