درمان مشکلات شناختی بیماران ام اس با واقعیت مجازی
17/03/1402بازی تماس چشمی برای کودکان دارای اختلال حسی
20/03/1402اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان باعث دلزدگی آنان از مسیر یادگیری می شود. مهارت خوانداری و نوشتاری مهارت پایه برای آموختن و یادگیری هستند در صورت بروز اختلال و مشکل معلم و والدین دچار دردسرهای بسیاری می شوند. برای حل اختلالات یادگیری دانش آموزان نیاز به همکاری والدین و معلمان می باشد. در صورت آگاهی معلمان و والدین، تشخیص و درمان اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان امکان پذیر است.
در این مقاله از سایت خانواده توانمند علائم اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان که ناشی از اختلال یکپارچگی حسی است را به اشتراک می گذاریم. تمریناتی برای اختلال خواندن و نوشتن کودکان نیز در ادامه مقاله معرفی می شود تا والدین و معلمان در مدرسه بتوانند به آنان کمک کنند.
مقاله پیشنهادی: فواید کاردرمانی در اختلالات حسی
اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان
بعضی از دانش آموزان پایه اول معمولا دارای اختلالات یادگیری هستند. اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان جز اختلالات یادگیری شایع می باشد. اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول در صورت تشخیص به موقع قابل درمان می باشد. تشخیص به موقع به کودک کمک به سزایی می کند تا در مسیر یادگیری با چالش های کمی رو به رو شود و از آموختن لذت ببرد. یکی از عوامل بوجود آمدن اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان، اختلالات یکپارچگی حس بینایی است.
مقاله پیشنهادی: راهکار درمان اختلال حسی حرکتی در منزل
علائم مشکلات بینایی کودکان
وقتی در مورد مشکلات بینایی کودکان صحبت می شود، ذهن ها به سمت دوربینی و نزدیک بینی می رود. این مشکلات در ارتباط با دریافت اطلاعات دیداری در مغز می باشند، اما در کودکان دچار اختلال یکپارچگی حسی، در واقع مشکل عمده این است که سیستم عصبی کودک اطلاعات بینایی را دریافت می کند اما قادر به اداره کردن این اطلاعات نیست. این کودکان ممکن است:
- به نور عادی واکنش بیش از حد نشان دهند.
- در انتخاب جزییات مهم از میان اطلاعات بینایی مشکل داشته باشند.
- بدون این که از حس های دیگر کمک بگیرند قادر به هدایت دید خود در زمینه مناسب نباشند.
- به سختی می توانند اشیا شبیه به هم را مقایسه کند.
- نمی توانند اشیا را تنها با نگاه کردن و بدون استفاده از سایر حواس خود شناسایی کنند و یا آنها را توصیف نمایند.
زمانی که چیزی را می بینید، ذهن آگاهانه شما نیم ثانیه آن را با تاخیر دریافت می کند. مغز شما به منظور:
- جایگزینی اطلاعات گم شده یا از بین رفته
- قضاوت در مورد ارزش دید شده ها
ادراکات شما را قبل از آن که به طور کامل از آن آگاه شوید، صیقل می دهد. مغز کودک دچار اختلال یکپارچگی حسی بینایی ممکن است نتواند این اعمال را به درستی انجام دهد. یکی از علل بروز اختلال خواندن و نوشتن در کودکان دبستان، اختلال یکپارچگی حسی بینایی است.
مقاله پیشنهادی:علائم اختلال یکپارچگی حسی کودکان در مدرسه
اختلال خواندن در دانش آموزان پایه اول
خطوط درهم تنیده برای کودکان با اختلال یکپارچگی حسی چالش برانگیز می باشند. نوشته های شلوغ و نزدیک به هم آن ها را سردرگم می کند. در سال های اول تحصیل که حروف و نوشته های کتاب ها با فاصله زیاد از هم قرار می گیرند و کلمات بزرگ تر نوشته می شوند، این موضوع کمتر ایجاد مشکل می کند. در سال های بعدی که نوشته ها پیچیده تر و به هم نزدیک تر می شوند، کودک ممکن است دچار مشکل شود برای همین تشخیص به موقع مشکلات بینایی کودکان بسیار مهم می باشد.
برای درمان اختلال خواندن دانش آموزان ابتدایی خانواده ها می توانند از خدمات کاردرمانی استفاده کنند. با استفاده از اقدامات کاردرمانی کودک توانایی لازم برای مهارت خوانداری و نوشتاری کسب می کنند تا در حین آموزش و یادگیری در سنین مختلف با چالش کمتری مواجه شوند.
کاردرمانگران برای کمک به دانش آموزان دارای اختلال خوانداری تمرینات مختلفی را متناسب با نیاز کودکان طراحی می کنند. آنان برای رسیدن به اهداف کاردرمانی از والدین نیز استفاده می کنند به همین دلیل تمرینات کاردرمانی در منزل برای اختلال خواندن را طراحی می کنند تا کودک هر چه سریعتر درمان شود.
مقاله پیشنهادی: درمان اختلال حسی کودکان
تمریناتی برای اختلال خواندن دانش آموزان
- کودک از یک نشانه یا تکه ای کاغذ استفاده کند تا خطوط نوشتاری را از هم مجزا کند.
- از نشانگرهای رنگی خطوط را به طور واضحی از هم تفکیک می کند برای تقویت پردازش بینایی کودک استفاده شود
- با استفاده از کاغذ یا مقوا برای کودک پنچره بسازید. پنجره روی کتاب قرار دهید تا در هر لحظه فقط تعداد کمی از حروف به نمایش گذاشته شوند.
- از کتاب داستان های که در آن کلمات درشت نوشته می شوند استفاده کنید.
- بلندخواندن کلمات، برای کودکانی که پیدا کردن کلمات با استفاده از بینایی برای آنها سردرگم کننده است، یک روش جایگزین محسوب می شود. اگر کودک به اندازه ای بزرگ شده است که خودش می تواند متون را بخواند، دیگر متن ها برای او نباید خوانده شوند.
- در ابتدا می توان بلند خواندن را به صورت چرخشی با کودک تمرین نمود، به این صورت که یک صفحه یا یک پاراگراف برای او خوانده شود سپس او صفحه یا پاراگراف بعدی را بخواند.
- از تبلت برای درشت کردن متون کتاب های درسی استفاده کنید.
- ضبط کردن هر چیزی که خواندن آن کودک را آشفته می کند در یک نوار صوتی، می تواند استفاده از بعد شنوایی را برای رفع مشکل او، فراهم بیاورید. این عمل به کودک کمک می کند تا بلند خواندن متون را وقتی که تنها در حال مطالعه است یاد بگیرد.
اختلال نوشتن دانش آموزان ابتدایی
نزدیک بودن خطوط دفترها، باعث سردرگمی در نوشتن کودکان با اختلال یکپارچگی حسی می شود. به علت مشکلات پردازش دیداری آنها ممکن است نتواند فاصله بین حروف و کلمات را به درستی در نوشتن رعایت کنند. نوشته های کودک درهم تنیده( توهم توهم) باشد.
مقاله پیشنهادی: علائم اختلال حس عمقی در کودکان حین نوشتن و غذا خوردن
تمریناتی برای اختلال نوشتن
معمولا کودکان دارای اختلال بینایی به خاطر توهم توهم نوشتن توسط والدین و معلمان سرزنش می شوند. سرزنش راهکار مناسب برای این کودکان نیست!!!
در صورت تشخیص به موقع اختلال یکپارچگی حسی کودک می توان به او فرصت یادگیری با علاقه را داد وگرنه کودک دست از نوشتن و یادگیری می کشد. در این قسمت چند تمرین کاردرمانی برای درمان اختلال نوشتن کودکان معرفی می شود
- برای حل این مشکل می توان داده های حسی وارده را با استفاده از کاغذهایی با خطوط برافراشته افزایش داد؛ به این صورت که کودک احساس می کند مداد او به مرزهای برجسته ای برخورد می کند.
- افزایش فاصله میان خطوط و ضخیم تر کردن خطوط نیز می تواند کمک کننده باشد.
- می توان برای این کودکان از روش ترسیم با کاهش استفاده نمود. به این صورت که یک حرف کامل یا عددی را بنویسید و از کودک بخواهید که عین همان حرف یا عدد را بنویسید، سپس قسمت اول آن عدد یا حرف را نوشته و کودک باید آن را کامل کند. در مراحل بعدی قسمت های بیشتری حذف می شود تا بالاخره مقدار نامشخصی از آن باقی می ماند و کودک باید بتواند با همان جزء حرف یا عدد، فرم اصلی را طراحی کند.
جمع بندی
در این مقاله تمریناتی برای درمان اختلال خواندن و نوشتن کودکان دبستان ارائه کردیم. در صورت نیاز به خدمات مشاوره ای و آموزشی سایت خانواده توانمند کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه و سالمندان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.
در سایت خانواده توانمند و کانال آموزشی خانواده توانمند در تلگرام یا اینستاگرام، روبیکا نیز نحوه آموزش به کودکان عقب مانده ذهنی، کودکان اوتیسم، نابینا، ناشنوا، سندرم داون، کم توان ذهنی، بیش فعال و سالمندان را در قالب فیلم، پادکست و مقاله ارائه کرده ایم.
بنابراین اگر شما فرد با نیاز ویژهای رو میشناسد که دارد رنج میبرد. اما سرشار از استعدادها و توانمندهای خاص خودش هست خوشحال میشویم که خانواده توانمند رو بهشون معرفی کنید.
خانواده توانمند سایتی است که تمام آموزش های تخصصی ساده و متناسب با افراد بانیازهای ویژ را در سایت و شبکه های اجتماعی اش قرار می دهد. شما در هر نقطه دنیا و با هر امکاناتی که دارید می توانید یک خانواده توانمند باشید.