عواقب باورنکردنی لجبازی کودکان
06/04/1401گفتاردرمانی حرف ق با چوب بستنی به همراه تلفظ صحیح آن
08/04/1401بعضی از کودکان و بزرگسالان در تلفظ بعضی از حروف مثل تلفظ حرف س مشکل دارند و نمی توانند به درستی این حرف س را تلفظ کنند. یکی از راههای تصحیح و آموزش تلفظ حروف به کودکان و بزرگسالان، مراجعه به گفتاردرمانی است تا از تخصص گفتاردرمانگر برای تلفظ حرف س استفاده کنیم. گفتاردرمانی حرف س تکنیک های مختلفی دارد که ما در این مقاله،تکنیک های متخصصان گفتاردرمانگران که شما در منزل میتوانید استفاده کنید را معرفی میکنیم. درضمن کتاب گفتاردرمانی مناسب برای درمان اختلال حرف س را معرفی می کنیم. لطفا تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
گفتاردرمانی حرف س
قبل از گفتاردرمانی حرف س نیاز است والدین درباره شغل گفتاردرمانی شناخت داشته باشند تا گمان نکنند این کار ساده است و نیاز به مراجعه به کلینیک گفتاردرمانی ندارد.
گفتاردرمانی یکی از رشته های توانبخشی است که به افراد در کسب مهارت های ارتباطی و کلامی کمک به سزایی میکند. گفتاردرمانی حوزه های مختلفی از جمله حوزه اختلال تلفظ، لکنت، تولید گفتار، آپراکسی و اختلال رشدی و… دارد.
یکی از سخت ترین حوزه کاری گفتاردرمانی، اختلال تلفظ است. تصحیح و آموزش تلفظ کاری بسیار سختی است و نیاز به تکرار دارد،گفتاردرمانگران این حوزه معمولا افراد با حوصله ای هستند تا بتوانند اهداف درمانی خود را عملی کنند.
گفتاردرمانی حرف س یکی از سخت ترین کارهاست معمولا افراد در طی چند ماه میتوانند توانایی تلفظ حرف س را بیاموزند. در ادامه روشهای تصحیح و آموزش تلفظ حرف س را با جزییات ارائه می کنیم.
گفتاردرمانی حرف س لازمه؟
معمولا خانواده ها اختلال تلفظ کودک خود را در سال های اول زندگی او نمیپذیرند و این اختلال را به حساب شیرین زبانی کودک میگذارند در حالی که کودک اختلال تلفظ دارد و مانند سایر مراحل رشدش، رشد تلفظ او نیز سن مشخص دارد. یعنی هر کدام از حروف را در یک بازه مشخص میتواند تلفظ کند؛ چون در هر سنی، توانایی تلفظ حروف خاصی دارد.
مادران مترجم
معمولا کودکانی که اختلال تلفظ دارند، مادران آنان نقش مترجم را ایفا میکنند و صحبت های کودکان خود را برای دیگران روشن میکنند. چرا که بعضی از کودکان از نظر تقویمی سه سال دارند اما از نظر تلفظی مثل یک کودک یک ساله هستند!!!
کودکانی که اختلال تلفظ دارند در برقراری ارتیاط با همسالان و اطرافیان دچار مشکل می شوند اگر این اختلال به موقع درمان نشود باعث بروز انواع مشکلات رفتاری مانند افسردگی، لجبازی، پرخاشگری می شود چرا که کسی نمی تواند صحبت های او را درک کند.
هر صدای سن ظهور دارد، مثلا بچه ها ب، پ را در اوایل شروع زندگی خویش تلفظ میکنند و بعد در کلمات مختلف مانند مامان، بابا و… استفاده میکنند. گفتاردرمانی حرف س برای ارتباط و گفتار مناسب کودک لازم است چرا که کودکانی حرف س را درست تلفظ میکنند معمولا وضوح گفتار کودکان بهتر است.
اصول گفتاردرمانی آموزش تلفظ
معمولا گفتاردرمانگران آموزش تلفظ حروف توصیه می کنند از 2 سالگی شروع شود تا کودک مهارت کلامی خوبی را کسب کند و وضوح گفتار او تقویت شود. وضوح گفتار در برقراری ارتباط اجتماعی به افراد کمک به سزایی میکند. برای همین هر چقدر زودتر و اصولی تر زیر نظر گفتاردرمانگر شروع شود برای کودک بهتر است.
گفتاردرمانی حرف س خیلی سخت است، کار اصلاح و آموزش تلفظ حرف س نیاز به تکرار دارد و درمان آن طولانی مدت است
گفتاردرمانگر برای اصلاح و آموزش تلفظ حروف، معمولا تلفظ چند صدا را با هم شروع می کند چون آموزش تلفظ با تاخیر شروع شده است، گفتاردرمانگران برای جبران زمان از دست رفته معمولا آموزش و اصلاح چند حرف را با هم شروع میکنند، برای آموزش تلفظ کلمات عجله نکنید. اگر تلفظ حروف را کودک، خوب یاد نگیرد، کلمات را نمی تواند درست تلفظ کند!!!
در گفتاردرمانی حروف و گفتاردرمانی حرف س نیاز است که کودک صورت و دهان گوینده را ببیند، بشنود و لمس کند. برای آشنایی کودکان با صدای س نیاز است حواس بینایی، شنوایی، لامسه کودک را در حین درمان درگیر کرد تا ذهن راحتتر با صدای جدید آشنا شود. البته مهمترین حواس در گفتاردرمانی حرف س، حس بینایی است که با استفاده از آن کودک مراحل تولید صدای س را بهتر درک می کند برای آموزش تلفظ صدای س می توانید از ابزارهای گفتاردرمانی مانند آینه استفاده کنید.
اجزای تشکیل دهنده صدای حروف
در آموزش تلفظ حروف باید به مشخصه صداها که از دو جز تشکیل شده اند، توجه کرد:
جایگاه تولید صدا: کدام اندام گویایی تولید حرف را برعهده دارد زبان، دندان، حنجره، سقف دهان و…
شیوه تولید صدا: به هنگام تلفظ هوا از کدام قسمت خارج میشود، آیا هوا سایش دارد؟ و…
گفتاردرمانی حرف س
صدای س، از نوع صدای سایشی است هوا سایش پیدا می کند، این صدا را میتوان مانند بازی زو، کشید و حین تلفظ صدای س، هوا از داخل دهان خارج میشود. حین آموزش تلفظ س نیاز است با احتیاط عمل کنیم تا کودک از همان ابتدا به درستی بیاموزد. یکی از اشکالات کودکان در تلفظ حرف س این است که لپ های خود برای تلفظ استفاده میکنند این اشتباه بزرگی است و اصلاح آن بسیار زمان بر است.
در حین ایجاد صدای س یک شیار روی زبان ایجاد می شود وقتی زبان به دندان های جلوی برخورد می کند صدای س ایجاد می شود. برای آموزش مراحل تولید صدا نیاز است مراحل را به صورت جداگانه به کودک آموزش دهیم و از حس بینایی کودک به خوبی استفاده کنیم.
آموزش کودکان معمولا مشاهده ای است برای آموزش تلفظ صدای س میتوانید از حواس بینایی به خوبی استفاده کنید. در ابتدا یه تکه از دستمال کاغذی را خرد کنید و بعد جلوی دهان کودک بگیرید و دستان خود را روی لپ های کودک بگذارید و به آرامی فشار دهید و از کودک زبان خود را بیرون بیاورد و دندان های خود را به آرامی روی زبان بگذارد و فوت کند. حین خارج شدن هوا، تکه های دستمال کاغذی جا به جا میشوند و کودک میتواند جا به جایی تکه های دستمال کاغذی با بهتر است بگوییم هوا را ببیند.
نگران بیرون ماندن زبان در خارج از دهان نباشید، بعد از یادگیری تلفظ حرف س از کودک می خواهیم زبان را داخل دهان ببرد.
آموزش هجا س
کودکان بعد از آموزش صدای س نیاز است هجا س را بیاموزند، خیلی از بچه ها صدای س را یاد می گیرند ولی تو یادگیری هجا دچار مشکل می شوند مثلا به جای سلام و سیب میگویند: دلام، دیب !!!چون هنوز نمیتوانند هجا س(سا، سو، سی، سِ، سُ، سَ) را به خوبی تلفظ کنند.
وقتی کودک هجا ها را به خوبی یا گرفت سراغ آموزش تک کلمه میرویم!
آموزش تک کلمه
کلمات را به صورت آهنگین تلفظ میکنیم کلمات را زیاد نکشید که شبیه آدم آهنی شوید!!!
برای یادگیری کلمات مانند ساعت، سوت، سیب و… حتما با حوصله و خلاق باشید تا کودک در مسیر آموزش و درمان شما را با ذوق همراهی کند. برای آموزش کلمات جدید از بازی و ساخت کاردرستی استفاده کنید تا کودک در حین انجام فعالیت با کلمات آشنا شود و سایر مهارت های ذهنی، حرکتی و… او تقویت شود.
در این مقاله گام به گام گفتادرمانی حرف س را آموزش دادیم تا شما بتوانید در صورت نبود گفتاردرمانگر در منطقه زندگی خویش، از تکنیک گفتاردرمانی برای حرف س در منزل استفاده کنید تا کودک توانمند تربیت کنید. در صورت نیاز به گفتاردرمانگر آنلاین، حضوری، هوم ویزیت میتوانید با شماره 09054146911 تماس بگیرید تا با گفتاردرمانگران حرفه ای آشنا شوید و بتوانید از تخصص آنان استفاده کنید.
پیشنهاد ویژه برای والدین
والدین برای انجام تمرینات گفتاردرمانی در منزل برای درمان اختلال تلفظ حرف س می توانند از کتاب های گفتاردرمانی کودکان استفاده کنند. با استفاده از کتاب های گفتاردرمانی کودکان در منزل می توان انواع تمرینات اختلال تلفظ و تولید را انجام داد. به طور مثال برای انجام تمرینات اختلال تلفظ خانواده ها می توانند از کتاب های گفتاردرمانی خانم هدی محمودی استفاده کنند.خانم هدی محمودی نویسنده دو کتاب به نام های زیر است:
- کتاب گفتاردرمانی کودکان فرهنگ مصور همخوان ها(1)(کلمه و عبارت)
- کتاب گفتاردرمانی کودکان فرهنگ مصور همخوان ها(2)(جمله– داستان)
نحوه استفاده از کتاب های گفتاردرمانی خانم هدی محمودی
- در ابتدای کتاب، تستی طراحی شده است که در آن برای هر همخوان در سه جایگاه اول، وسط، آخر، کلماتی ساده و عینی و به شکل رنگی در نظر گرفته شده است که با استفاده از آن گفتاردرمانگران و والدین می توانند در ابتدا تولید کودک را ارزیابی کنند.
- در کتاب گفتاردرمانی کودکان فرهنگ مصور همخوان ها(1) برای تثبیت هر همخوان در مرحله کلمه و سپس عبارت در سه جایگاه اول، وسط و آخر از کلمات عینی و تصاویر رنگی استفاده شده است.
- فرهنگ مصور همخوان ها(2) برای هر همخوان دو صفحه در نظر گرفته شده است. صفحه نخست به تثبیت همخوان در سطح جمله می پردازد و صفحه دوم تثبیت را در مرحله داستان ارائه می دهد.