کاردرمانی پارکینسون
22/09/1400کاردرمانی سندرم داون+نتایج درمان
26/09/1400درمان پای پرانتزی در حال حاضر و متناسب با شدت و سن مخاطب از طریق حرکات ورزشی اصلاحی، عمل جراحی و کاردرمانی انجام میشود. با تشخیص به موقع، میتوان مشکلات ناشی از وجود این بیماری را تا حد امكان با کاردرمانی پای پرانتزی كاهش داده یا به طور کامل درمان کرد.
پای پرانتزی نوزادان معمولاً به دلیل وضعیت قرارگیری بدنشان در رحم مادر با پاهایی پرانتزی متولد میشوند. وقتی کودکتان شروع به ایستادن و راه رفتن میکند، ممکن است قوس پاهایش آشکارتر شود اما معمولاً پاها به تدریج راست میشوند.
تا سه سالگی معمولاً بیشتر کودکان دیگر پای پرانتزی به نظر نمیرسند و تا هفت یا هشت سالگی، پاهای بیشتر کودکان به زاویهای رسیده است که تا بزرگسالی به همان شکلی که هست باقی میماند اما با تشخیص و درمان به موقع میتوان جلوی بسیاری از عوارض را گرفت.
تعریف پای پرانتزی
پا پرانتزی به عارضهای گفته میشود که بین زانوهای شخص فاصلهای به حالت کمانی وجود داشته باشد. بسیاری از مردم تصور میکنند که تنها راه اصلاح پاهای پرانتزی، انجام عمل جراحی است. اما آیا راه دیگری هم وجود دارد که بتوانیم به راحتی برای همیشه فرم پاهای خود را اصلاح کنیم؟ بهترین و موثرترین راه برای درمان و اصلاح پای پرانتزی چیست؟
علت پرانتزی شدن پاها
دلایل زیادی برای عارضه پای پرانتزی وجود دارد، که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمبود ویتامین D
- بیماری روماتیسم
- شکستگی استخوان
- را شیتیسم( نرمی استخوان)
- چرخش پاها به سمت داخل
- استفاده بیش از حد از پوشک دوران نوزادی
- اضافه وزن و چاقی در کودکان
- بد نشستن و بد ایستادنها
- ضعف یا کوتاهی ماهیچه همسترینگ
چگونه تشخیص دهیم که پایمان پرانتزی است؟
پای پرانتزی، نوعی اختلال در قرار گرفتن ساقهای پا است. در این عارضه، زانوها از هم فاصله زیادی میگیرند. یکی از راههای تشخیص عارضهی پای پرانتزی این است که در حالت ایستاده، بدون منقبض کردن عضلات، قوزک پاهایتان را به هم بچسبانید؛ سپس فاصله بین زانوهای خود را اندازهگیری کنید. فاصله دو زانوی شما اگر از هم زیاد باشد و یا آنها را مثل حالت کمان مشاهده کنید، پس پاهایتان پرانتزی است.
اگر برای پای پرانتزی درمان نشه چه اتفاقی خواهد افتاد؟
اگر در خصوص درمان پای پرانتزی در کودکان عجله نکنیم در آینده فرزند ما با مشکلات زیادی روبه رو می شود از قبیل :
- ایجاد آرتروز زودرس
- تغییر شکل در ساختمان پاها و ظاهر خوشایند
- فشار زیاد به سطح داخلی مفصل زانو و درد شدید
- کشش بافتهای نرم در قسمت داخلی زانو و درد شدید
بهترین زمان برای کاردرمانی پای پرانتزی
در صورت مشاهده شرایط زیر لازم است در ارتباط با وضعیت زانو پرانتزی پای کودک به پزشک مراجعه کنید:
- تشدید وضعیت مشکل زانو پرانتزی و برطرف نشدن آن برای مدت ۲ سال
- پرانتزی بودن یک پای کودک بیشتر از پای دیگر
- چرخش انگشتان پا به داخل در هنگام راه رفتن
- کوتاه بودن قد کودک در مقایسه با سن وی، مشکلات راه رفتن و مشکلات مربوط به صاف ایستادن
- ایجاد درد پا در کودکان یا مشکل در هنگام راه رفتن به خاطر زاویه زانوها یا پاها
توجه داشته باشید در اکثر موارد، وضعیت کودک شما کاملاً عادی است و مشکل زانو پرانتزی وی به خودی خود با گذشت یک دوره زمانی کوتاه بر طرف میشود. در هر حالت، در صورتی که درباره نحوه راه رفتن کودک خود نگران هستید، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
چند روش ساده برای کاردرمانی پای پرانتزی
اگر در سنین پایینتر برای درمان این عارضه اقدام کنید، زودتر و راحتتر به نتیجه خواهید رسید؛ تا اینکه بخواهید این مشکل را به سنین بالاتر موکول کنید. بسیاری از خانوادهها به اشتباه تصور میکنند کودکی که پای پرانتزی دارد، با گذر زمان این وضعیت اصلاح خواهد شد.
انجام حرکات ورزشی اصلاحی
ورزش یکی از راههای درمان پای پرانتزی است تمریناتی که در این بخش معرفی میشوند، برای قویتر کردن عضلات آنها و زانوها طراحی شده است؛ یعنی با تقویت این عضلات، فرم پای شما تغییر پیدا کرده و به حالت طبیعی و دلخواه برمیگردد. اگر این حرکات اصلاحی را به طور پیوسته در کنار برنامه ورزشی تان انجام دهید، به طور قطع بهترین نتیجه را خواهید دید.
مرحله اول حرکات ورزشی اصلاحی
ابتدا باید عضلات داخلی پا (اداکتور ران یا نزدیک کننده) را با حرکات کششی تمرین دهید مثل:
بالا آوردن پا
برای انجام این حرکت، ابتدا روی سطحی صاف، به پهلو دراز بکشید. یکی از پاها را روی زمین قرار داده و پای دیگران را در پشت پای مخالف خم کنید؛ حالا پایی که روی زمین قرار دارد را به آرامی بالا بیاورید، به صورتی که کشش عضلات ادکتور( نزدیک شونده) داخل ران پایتان را احساس کنید؛ 20 تا 60 ثانیه در همین حالت بمانید و سپس پایتان را پایین بیاورید، همین حرکت را برای پای مخالف نیز به مدت 20 تا 60 ثانیه تکرار کنید.
حرکت کششی پا
روی زمین بنشینید و پاهایتان را صاف در کنار هم قرار دهید؛ پای سمت راست خود را خم کرده و در قسمت بیرونی ران پای چپ ( به صورت ضربدری) بگذارید؛ آرنج دست چپ خود را دور زانو قرار داده و به سمت خودتان بکشید؛ 20 تا 60 ثانیه در همین حالت بمانید و سپس زانویتان را رها کنید؛ همین حرکت را برای پای دیگر نیز انجام دهید.
مرحله دوم حرکات ورزشی اصلاحی
در این مرحله ،حرکاتی برای تقویت عضلات ساق پا( شین پا) را انجام دهید. بسیاری از ما عادت به بد راه رفتن داریم، به صورتی که هنگام راه رفتن وزن زیادی را روی قسمت های کناری پاهایمان می اندازیم، بنابراین برای کاهش آسیب بهتر است تمرینات زیر را انجام دهید.
حرکت دورسی فلکشن
برای انجام این حرکت، روی صندلی بنشینید و یکی از پاهایتان را بالا بیاورید؛ پای خود را صاف نگه دارید و به آرامی دورسی فلکشن ( خم کردن پا از مچ) انجام دهید؛ یعنی مچ پایتان را به سمت عقب و جلو خم کنید؛ این حرکت را بیشتر از 10 بار نمی توانید تکرار کنید، زیرا احساس سوزش در عضلات پایتان خواهید داشت؛ در آخر همین حرکت را برای پای دیگر نیز تکرار کنید.
کشش زانو برای موردهای خفیف
برای انجام این تمرینات، ابتدا روی زمین صاف بخوابید،زانوهایتان را خم کنید و یک وزنه بین پاها قرار دهید.پاهایتان باید تا حدی خم شود که با سنتان را لمس کند، و سپس آن را بکشید. این فرآیند را چندین بار تکرار کرده تا کم کم پیشرفت داشته باشید. در ادامه باید از وزنه سنگین تری استفاده کنید. هدف این تمرین کم شدن فشار روی تاندونها و مفاصل است.
*توجه*
ورزش پیلاتس و یوگا برای تغییر وضعیت پاها موثر هستند و می توانند شدت آن را کم کنند، اما در بعضی از موارد خاص، پای پرانتزی فقط با عمل جراحی اصلاح میشود.
نکته
انجام تمرینات و انتخاب نوع تمرین ها متناسب با نیاز مخاطب است. کاردرمانگر برای هر فردی از تمرینات متناسب با شرایطش استفاده می کند. در کاردرمانی پای پرانتزی از وسایل توانبخشی پا و کاردرمانی پا استفاده می شود.
انجام عمل جراحی برای درمان پای پرانتزی
هنگامی که عارضه پای پرانتزی شدید باشد و یا زمانی که تمرینات و ورزش ها بر تسکین درد و تثبیت حالت زانوها به اندازه کافی تاثیرگذار نباشد، پزشک ممکن است عمل جراحی را توصیه نماید.
خلاصه کلام…
کاردرمانی پای پرانتزی در کودکان یا بزرگسالان در مقایسه با سایر روشها بهترین نتیجه را به همراه خواهد داشت. کاردرمانگر می تواند با اصلاح عادات غلط که بارها ممکن است در روز تکرار شود کمک شایانی به شما کنند. تمرینات اصلاحی در طول پروسه کاردرمانی، طوری طراحی میشود که ضمن ایجاد جنبش پذیری و تحرک در مفصل زانوها و اطراف آنها، باعث تقویت عضلات جانبی داخلی پاها و همچنین عضلات درون گرداننده ساق پا بشود.
شايان ذكر است كاردرمانی میتواند با تجويز و آموزش استفاده از ارتزها و نيز دادن تمرينات اصلاحي گام مهمي در جهت پيشگيري و نيز كاهش ميزان اثرات اين دفورميتي و انحرافات بردارد. همينطور با اقدامات كاردرماني قبل يا بعد از عمل جراحي ميتوان موفقيت مداخلات جراحي را بطرز چشمگیری افزايش داد.
در هر سنی که هستید، اگر فکر میکنید قوس پا شدید است،و یا تنها بر یک پا تأثیر گذاشته یا به جای بهتر شدن بدتر میشود، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. و از مشاوره متخصصین مجرب استفاده کنید.
برای آشنایی با متخصصان کاردرمانی کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب،و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.