زندگی مستقل با وسایل توانبخشی
10/05/1401راهکار اضطراب مادران
29/05/1401بینایی یکی از حواس انسان می باشد که اختلال یا فقدان آن باعث بروز مشکلات بسیاری می شود که این مشکلات را در افراد کم بینا و نابینا مشاهده می نماییم. کاردرمانی در نابینایان و کم بینایان راهی برای آموزش زندگی مستقل به آنان است. در این مقاله به نقش کاردرمانی در نابینایان و کم بینایان میپردازیم.
کاردرمانی در نابینایان و کم بینایان
کاردرمانی بر روی راههایی برای ایجاد محیط راحتتر برای کسانی که کم بینایی و نابینا هستند متمرکز است. دستگاههایی برای کمک به نابینایان و کم بینایان برای دستیابی به استانداردهای بالاتر زندگی وجود دارد. برخی عبارتند از دستگاههای الکترونیکی، مدالها با سیستمهای هشدار اضطراری مجازی، سیستمهای صوتی و هوشمند صندلی چرخدار است.
در کلینیکهای بازتوانی بینایی، اپتومتریست و کاردرمانگران با استفاده از وسایل کمک بینایی اپتیکی، غیر اپتیکی و وسایل کمک زندگانی و وسایل توانبخشی نابینایان و کم بینایان، تلاش میکند دید باقی مانده کم بینایان را بهبود بخشد و به افراد نابینا نیز روش زندگی بدون حس بینایی را آموزش می دهند تا بتوانند ازسایر حواس خود استفاده کنند، به گونهای که فرد بتواند فعالیتهای روزمره خود را انجام دهد.
تاثیر کاردرمانی در نابینایان و کم بینایان
مغز با دریافت محرکات حسی رشد میکند و پروسهی یادگیری اتفاق میافتد. اما کودکانی که اختلالات بینایی نظیر کمبینایی و نابینایی دارند، به علت عدم دریافت مدالیتههای حسی کافی، رشد شناختی و حرکتیشان دچار مشکل میشود و رشد طبیعی ذهنی و جسمی را نخواهند داشت. اما با کاردرمانی میتوانند با محیط پیرامون خود ارتباط برقرار کنند و راه و رسم زندگی را بیاموزند. کاردرمانی راهی برای برطرف کردن نیازهای کودکان نابینا و افراد نابینا است.
کاردرمانی در نابینایان و کم بینایان به دو شاخهی کاردرمانی جسمی و کاردرمانی ذهنی تقسیم میشود:
کار درمانی جسمی
کاردرمانی جسمی نابینایان در جبران تاخیر حرکتی احتمالی که در این کودکان وجود دارد و یا سایر مشکلات جسمانی اعم از اختلالی که بدلیل حالتهای غلط کودک احتمال بروز دارد و موارد مشابه کاربرد دارد. کاردرمانی به استقلال حرکتی کودکان نابینا و کم بینا کمک به سزایی می کند. در ضمن کاردرمانی با استفاده از یکپارچگی حسی به تقویت حواس کودکان نابینا و افراد نابینا می پردازد.
کاردرمانی دست نیز زیر مجموعه کاردرمانی جسمی است. کاردرمانی دست برای بالا بردن عملکرد دست کودکان کم بینا و نابینا اهمیت بالایی پیدا می کند. افراد نابینا و کم بینا با کاردرمانی جسمی و کاردرمانی دست میتوانند حرکات ظریف و ریز انگشتان در در گرفتن ،برداشتن و گذاشتن همچنین بالا بردن قدرت عضلات و موارد مشابه را کسب کنند.
کار درمانی ذهنی
کاردرمانی ذهنی به کودکان نابینا و کم بینا کمک میکند با مفاهیم مختلف مانند مفاهیم بزرگ، کوچک، خارج ، داخل و… آشنا شود تا بتواند با محیط پیرامون ارتباط برقرار کند. کاردرمانی ذهنی کودکان نابینا و کم بینا راه آموزش کودکان نابینا و کم بینا را همواره میکند.
در مسیر کاردرمانی در نابینایان و کم بینایان با حوصله باشید!!!
کاردرمانی و فعالیتهای مرتبط با آن کلاً پروسه ای طولانی مدت و زمان گیر می باشد که فراز و نشیب های خاص خود را دارد و کاملاً به سن شروع کاردرمانی ، شدت مشکلات، همکاری خانواده، مستمر بودن برنامه کاردرمانی و توانایی ها و فیزیک فرد تحت درمان بستگی دارد و این فرایند در هیچ دو کودکی قابل مقایسه نمی باشد.
جلسه کاردرمانی در نابینایان و کم بینایان
جلسات کاردرمانی معمولا با یک معاینه که شامل تاریخچه گیری کامل است، شروع میشود. در این مرحله تاکید خاصی بر روی مشکلات عملکردی بیمار مانند دید نزدیک، مشکلات بینایی در محیط خانه، کار، مدرسه و سفر میگردد. همچنین یک بررسی دقیق از سابقه مشکلات چشمی و پزشکی بیمار، به عمل میآید.
معاینات مقدماتی ممکن است شامل ارزیابی عملکرد چشم مانند درک عمق، دید رنگ، حساسیت به کنتراست و اندازهگیری انحناء قرینه گردد.
حدت بینایی با استفاده از تابلوهای دید ویژه کم بینایی شامل حروفی با اندازه های بزرگتر اندازهگیری میگردد تا دید بیمار دقیقتر مشخص گردد.
تعیین وضعیت انکساری افراد کم بینا با تکنیکهای خاصی صورت میپذیرد که ممکن است شامل تغییر سطح نور، استفاده از فیلتر و استفاده از تغییرات وسیعتر که مشاهده آنها برای بیماران راحت تر است گردد. اگر دید بیمار خیلی کم باشد معاینه کننده ممکن است از سیستمهای تلسکوپیک که برای بزرگنمایی در دور بکار برده میشوند استفاده نماید.
این سیستمها هم بروی عینک سوار میشوند و هم ممکن است در دست نگه داشته شوند انواع وسایل کمک بینایی در نزدیک شامل عینکهایی با شماره بالا، ذرهبینهای معمولی یا الکترونیکی و حتی ماشینهای مطالعه الکترونیک مورد آزمایش قرار میگیرند.
میدان بینایی نیز معمولا مورد ارزیابی قرار میگیرد و اگر بیمار دچار محدودیت میدان بینایی باشد وسایل تقویت میدان بینایی مورد ارزیابی قرار می گیرد و اگر بیمار دچار محدودیت میدان بینایی باشد وسایل تقویت میدان بینایی مورد ارزیابی قرار میگیرند وسایل سادهای برای بهبود نحوه استفاده بیمار از باقیمانده میدان بینایی اش ممکن است تحویز گردند.
کاردرمانگر ممکن است در مورد چگونگی تاثیر مشکل بیمار بروی دید وی و نحوه تقویت و مراقبت از بینایی بیمار با او مشورت نماید. کاردرمانگر ممکن است به فرد نابینا و کم بینا توصیه کند از وسایل کمک به زندگی استفاده کند. وسایل کمکی زندگی برای رفع نیازهای خاصی از بیمار مورد بررسی قرار میگیرند. یک جلسه معاینه فرد کم بینا ممکن است دو یا سه برابر یک معاینه استاندارد چشم به طول انجامد.
کلام آخر
کاردرمانی در نابینایان و کم بینایان زمینه زندگی مستقل را برای کودکان و افراد نابینا و کم بینا فراهم میکند. در صورت نیاز به کاردرمانی حتما از مشاوره رایگان سایت خانواده توانمند استفاده کنید تا با بهترین کاردرمانگران متخصص آشنا شوید. ما در سایت خانواده توانمند در تلاشیم همه خدمات و محصولات مورد نیاز کودکان بانیازهای ویژه را فراهم کنیم تا کودکان بانیازهای ویژه نیز بتوانند استعدادهای خود را بروز دهند.