همه انسان ها به دنبال زندگی مستقل هستند تا بتوانند بدون کمک دیگران خواست ها و نیازهای خود را برآورده سازند اما بعضی از افراد مانند معلولان و بیماران در بازهای از زندگی شان یا به طور دائم برای برطرف کردن نیازهای شخصی شان نیازمند کمک سایرین هستند. بعضی از معلولان و بیماران به حمایت صدرصد نیاز دارند و بعضی می توانند با استفاده از وسایل توانبخشی و خدمات توانبخشی توانایی لازم را برای انجام امور مختلف زندگی شان کسب کنند.
خدمات توانبخشی متناسب با سن و نیاز افراد ارائه می شود به همین دلیل خدمات توانبخشی کودکان استثنایی و توانبخشی سالمندان از نظر روش و لوازم توانبخشی متفاوت است . وسایل توانبخشی راهی برای افراد معلول و بیماران است که بتوانند برای خود زندگی مستقل بسازند. در این مقاله با انواع وسایل توانبخشی شنوایی و تجهیزات توانبخشی بینایی، وسایل توانبخشی دست و پا، لوازم توانبخشی حرکتی و سکته مغزی آشنا میشویم.
ابزارهای مورد استفاده در توانبشخی شنوایی شامل دو بخش سخت افزاری و نرم افزاری است. این دو بخش مانند دو حلقه یک زنجیر به هم مرتبط بوده و همدیگر را کامل میکنند.
ابزارهای سخت افزاری:
سمعکها، دستگاه کاشت حلزون، دستگاه لامسه، ابزارهای تربیت شنوایی و…
مشاوره، گفتارخوانی، تربیت شنوایی، راهبردهای محیطی
سمعک در اولین نگاه بلند گوی سادهای است که از سه قسمت اساسی میکروفون، تقویت کننده و رسیور تشکیل شده است. میکروفون انرژی صوتی را دریافت و به انرژی الکتریکی تبدیل نموده، به تقویت کننده( آمپلی فایر) ارائه میکند. تقویت کننده انرژی الکتریکی خارج شده از میکروفون را دریافت و آن را تقویت میکند( دامنه موج صوتی را افزایش میدهد). رسیور موج الکتریکی تقویت شده توسط آمپلی فایر را به موج صوتی تبدیل و وارد گوش مینماید( عکس میکروفون عمل میکند). سمعک ها براساس نوع مدار به سه دسته تقسیم میشوند:
سمعکهای آنالوگ امواج صوتی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکند و این سیگنالها الکتریکی به آمپلی فایر ارسال میشود. این سمعکها دارای تنظیم صدا و کنترل زیر و بم به صورتی دستی میباشند.
سمعکهای آنالوگی هستند که به وسیله کامپیوتر تنظیم میشوند. سمعک نیمه دیجیتال همان سمعک آنالوگ است، ولی به صورت دیجیتالی فرمان میپذیرد. به عبارت ساده تر، سمعکها آنالوگ با پیچ گوشتی کوچک و با چرخاندن پیچهای کوچکی که بروی سمعک است قابل تنظیم هستند، ولی سمعکهای نیمه دیجیتالی به وسیله کامپیوتر یا برنامه ریزهای کامپیوتری مخصوص قابل تنظیم هستند.
این دسته از سمعکها امواج صوتی دریافت شده را قبل از تقویت به کدهای عددی تبدیل میکنند، درست مانند یک کامپیوتر( توسط یک پردازشگر کامپیوتری بسیار کوچک). در این سمعکها صداها پس از دریافت توسط میکروفون و گاهی یک فیلتر حذف نویز توسط یک مبدل آنالوگ به دیجیتال تبدیل میشوند و پس از آن پردازشگر سمعک با انجام محاسبات بسیار پیشرفته در زمان بسیار اندک( چندمیلیونیوم ثانیه) تغییراتی انجام میدهد که حاصل آن صدایی بسیار مطلوب برای شنونده است. در آخرین مرحله توسط یک مبدل دیجیتال یا آنالوگ، دادهها مجددا به سیگنالهای الکتریکی آنالوگ تغییر یافته و به رسیور تحویل داده میشود. این سمعکها از قابلیتهایی نظیر جدا کردن گفتار از نویز محیط برخوردارند. مدارات دیجیتال، امکان تنظیم بیشتری را برای ادیولوژیست برحسب نیاز بیمار شرایط محیطی مختلف فراهم میکند.
سمعکها برحسب سایز، جایگاه قرارگیری درگوش، میزان تقویت صدا به 5 دسته کلی تقسیم می شوند:
سمعکهای پشت گوشی، سمعک داخل گوشی، سمعک جیبی، سمعک عینی، سمعک
تعداد بی شماری از افراد با کم شنوایی عمیق وجود دارند که نمیتوانند از تقویت صوت به وسیله سمعک بهره بگیرند. در افراد مبتلا به کاهش شنوایی عمیق، حس شنوایی تنها در صورتی تحریک میشود که عصب شنوایی مستقیما به وسیله محرک الکتریکی تحریک شود. این امر بوسیله دستگاه کاشت حلزون امکان پذیر میگردد.
وسایل کمک بینایی الکترونیکی یا اصطلاحا CCTV ها از جمله جدیدترین اختراعات برای کمک به افراد کمبینا هستند. در مواردی که فرد از وسایل کمک بینایی اپتیکی همچون ذره بینها رضایت ندارد و یا دیدش با هیچ کدام از این وسایل بهبود نمییابد، CCTVها به کمک او میآیند. این وسایل به خصوص در فعالیتهای مربوط به دید نزدیک مانند مطالعه کردن، نوشتن، جدول حل کردن عملکرد موثری دارند. همچنین بیماران با میدان دید بسیار محدود، بیماریهای وابسته به سن ماکولا نیز از این وسایل بسیار سود میبرند. وسایل کمک بینایی الکترونیکی همچنین استقلال بیمار را در انجام دادن فعالیتهای روزمره افزایش میدهند. از مزایایی این وسایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در بین وسایل کمک بینایی، وسایلی وجود دارند که سبب افزایش حدت بینایی، یا میدان دید بیمار نمیشود ولی میتوانند سطح زندگی فرد را بهبود بخشند. به عنوان مثال استفاده از کتابهای صوتی، نرمافزارهای تبدیل متن به آو، ساعت گویا، خودکارهای دارای منبع نور، ناخن گیرهای ذره بین دار، وسایل آشپزخانه مانند ترازوهای با اعدابزرگتر و… به وضوح شرایط زندگی فرد را بهتر میکنند. در حال حاضر، بسیاری از این وسایل در مراکز کمبینایی معتبر دنیا مورد استفاده قرار میگیرند.
لوازم توانبخشی دست باعث تقویت عضلات دست مانند شانه، آرنج، مچ و انگشتان دست می شود. تجهیزات توانبخشی دست انواع مختلفی دارند که متخصصان کاردرمانی و فیزیوتراپی از آنها برای توانمند سازی مراجعان خود استفاده میکنند تا فرد توانایی انجام فعالیتهای روزمره خود را داشته باشد یا بهتر بتواند از عضلات دست استفاده کند. در این قسمت چند نمونه از وسایل تجهیزات توانبخشی دست را معرفی میکنیم:
ابزاراهای مانند ترافیکس Therafix با عث بهبود بیماری های مچ و ساعد می شوند و افراد می توانند بعد از طی کردن جلسات فیزیوتراپی یا کاردرمانی دست فعالیت های روزمره خود را به سهولت انجام دهند.
یو پی اس Unilateral Pronation & Supination) )
یو پی اس Unilateral Pronation & Supination) )وسیله تمرینی برای قسمت مچ دست است که از ام دي اف تهیه شده است.وسیله چوبی و کروی شکل که جهت تقویت حرکت چرخش رو به خارج و چرخش رو به داخل ساعد در بیماران استفاده میشود.
یکی از ابزارهای جذاب و کاربردی برای تقویت انگشتان و عضلات آن، الاستیک برد است که زمینه تقویت و توانمند سازی انگشتان دست را با انجام تمرینات مختلف فیزیوتراپی و کاردرمانی دست و انگشتان فراهم می کند.
پا نقش مهمی در فعالیت روزمره انسانها دارد. در طول روز فشارها و نیروهای زیادی از طریق پاها به مفاصل زانو، لگن و ستون فقرات منتقل می شود. اگر پای انسان ها توانمند باشد باعث تحرک، فعالیت، شادابی و نشاط می شود و سلامت قلب و ریه و سایر ارگان ها را به همراه دارد.
اما اگر پا توانایی لازم را نداشته باشد باعث کاهش فعالیت روزانه و متعاقب آن، افزایش وزن و در نهایت بیماری های قلب و عروق و سایر اندام ها را به دنبال خواهد شد. در طول فعالیت روزمره گاهی تا سی برابر وزن بدن به پاها فشار منتقل می شود. به هنگام مواجه با درد پا، حتما باید در اسرع وقت به کاردرمانی و فیزیوتراپی مراجعه کرد. متخصصان کاردرمانی و فیزیوتراپی معمولا در کلینک ها از روشهای مختلفی برای درمان مراجعین استفاده میکنند، در ضمن برای انجام روشهای درمانی خود از تجهیزات توانبخشی و وسایل کاردرمانی پا نیز استفاده میکنند و برای تسریع روند درمان متخصان معمولا به افراد استفاده از لوازم توانبخشی پا در منزل را توصیه میکنند!!!
در این قسمت چند نمونه از وسایل توانبخشی پا در منزل را معرفی میکنیم:
در مواردی که مچ پا دچار انقباض و گرفتگی میشود میتوانید به کمک اسلینگ پاشنه Sling Heels آن را بالا نگه داشت و به صورت کامل درمان کنید. در واقع با بالا نگه داشتن پا به وسیله اسلینگ پاشنھ Sling Heelsمی توانید در مچ پا و اطراف پا ایجاد کشش به وجود آورد که همین کشش باعث میشود انقباضات و گرفتگی هایی که در نواحی پا اتفاق افتاده است برطرف شود.
این دیسک های باد شده در تمرینات توانبخشی برای کمک به افراد برای بازیابی حس حرکت و موقعیت خود، و تمرین برای سالمندانی که می خواهند تعادل خود را حفظ یا بهبود بخشند، استفاده میشود.
واقع ماساژور غلطکی یکی از وسایل توانبخشی بسیار مفید برای ریکاوری بدن و ریلکس کردن مفاصل و عضلات شکم ، باسن ، بازوها ، کمر و کف پا و … میباشد.
طراحان حوزه صنعت با کمک متخصصان کاردرمانی و فیزیوتراپی انواع وسایل کمکی توانبخشی حرکتی را طراحی میکنند تا افراد بدون محدودیت بتوانند همه فعالیت های خود را انجام دهند. ساخت این دستگاه ها و وسایل، آسایش و راحتی را به معلولان، سالمندان، بیماران و افرادی که بر اثر سانحه ای نظیر تصادف، دچار شکستگی و آسیب در اندام های حرکتی خود شده اند، هدیه داده است. وسایل کمکی برای راه رفتن انواع مختلفی دارند از جمله میتوان به ویلچر، عصا، واکر و… اشاره کرد.
وسایل توانبخشی سکته مغزی
افرادی که دچار سکته مغزی میشوند با دریافت خدمات توانبخشی مانند گفتاردرمانی و کاردرمانی میتوانند توانایی گفتاری و حرکتی خود را مجددا کسب کنند. متخصصان برای کمک به افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند از وسایل و تجهیزات توانبخشی نیز مانند انواع ماساژور، نگهدارنده قاشق، چنگال، واکر، و… استفاده میکنند.
در این مقاله انواع وسایل توانبخشی کودکان، سالمندان و معلولان معرفی شد تا این افراد با استفاده از تجهیزات توانبخشی زندگی مستقلی داشته باشند. در صورت نیاز به کسب اطلاعات درباره قیمت وسایل توانبخشی و آشنایی با فروشگاه های اینترنتی لوازم توانبخشی برای خرید لوازم توانبخشی و شرکت های تولیدکننده تجهیزات توانبخشی، کاردرمانی، گفتاردرمانی حتما با شماره 09054146911 تماس بگیرید تا با آگاهی محصولات توانبخشی خود را تهیه کنید.
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.