آموزش مهارت های زندگی به کودکان کم توان ذهنی
29/04/1401آموزش نوشتن به کودکان کم توان ذهنی
02/05/1401آیا کودک شما میتواند حروف را درست ادا کند؟ جملات او به هم پیوسته و منسجمند؟ آیا تا به حال برای ارزیابی مهارت کلامی فرزندتان به دنبال گفتاردرمانی کودکان در خرم آباد بودید؟
مهارت کلامی کودکان معمولا مسیر رشدی مشخصی دارد به طور مثال معمولا کودکان در یک بازه سنی مشخص شروع به کلمه سازی می کند!!! اما بعضی از کودکان به دلایل مختلف مانند تاخیر رشدی یا مشکلات حین تولد مانند فلج مغزی، اوتیسم، سندرم دان مهارت کلامی خوبی ندارند و باید برای یادگیری مهارت کلامی به گفتاردرمانی مراجعه کنند. معمولا در هر استانی گفتاردرمانی وجود دارد برای آشنایی با متخصصان گفتاردرمانی شهرهای مختلف خانواده ها می توانند از گوگل کمک بگیرند مثلا با سرچ گفتاردرمانی کودکان در خرم آباد حتما با متخصصان شهر خرم آباد آشنا خواهند شد.
گفتاردرمانی در خرم آباد چیست؟
گفتار درمانی یا آسیبشناسی گفتار و زبان، رشتهای از علوم توانبخشی است که به بررسی ماهیت انواع اختلالات ارتباطی و گفتار و زبان و نیز روشهای تشخیص و درمان این اختلالات میپردازد.
حتماً افرادی را دیدهاید که در حین سخن گفتن، گیر میکنند یا یک حرف را بیش از حد میکشند یا بخشی از کلمات را زیاد تکرار میکنند، اینها کسانی هستند که در اصطلاح دچار لکنت هستند.
شاید کودکانی را دیده باشید که نسبت به سن و سالشان خیلی کمتر از کودکان دیگر حرف میزنند؛ اینها کودکانی هستند که تأخیر در رشد گفتار و زبان (DSL) دارند.
تشخیص و درمان این اختلالات بر عهده گفتار درمانگران یا آسیب شناسان گفتار و زبان است.
از آنجایی که هیچ دو کودکی مانند هم نیستند، پزشکان نمیتوانند برنامه زمانی خاصی را تعریف کنند. هرچند نمیتوان نتایج را پیشبینی کرد، اما اکثر بیماران با بهرهگیری از مراقبت و درمان منظم و مشارکت مستمر خود و خانوادهشان در برنامه درمان خانگی، ظرف چند ماه به پیشرفت محسوسی میرسند.
نحوه کار گفتاردرمانی کودکان در خرم آباد
گفتاردرمانی با ارزیابی اولیه شروع میشود اینکار در همه جا اتفاق می افتد در گفتاردرمانی کودکان در خرم آباد نیز روال گفتاردرمانی به این شکل است. در این مرحله آسیبشناس گفتار اطلاعات زمینهای را درباره سلامت و سابقه رشد کودک به دست میآورد، دهان کودک را برای یافتن مشکلات فیزیکی مختل کننده گفتار معاینه میکند، تستهایی را انجام میدهد تا کودک وادار به گفتن واژگان یا عبارتهای خاص شود و با کودک بازی میکند و رابطه متقابل برقرار میکند. گفتار درمانگر از انجام این اقدامات اطلاعاتی را جمعآوری میکند که به او نشان میدهد، کودک در چه زمینهای به کمک نیاز دارد و استفاده از کدام تکنیکهای درمانی باعث میشود که کودک هر چه سریعتر بهبود بیابد. پس از آن که اطلاعات جمعآوری شد و بیمار مطب را ترک کرد، گفتاردرمانگر تمام دادهها را با دقت تجزیه و تحلیل میکند تا طرح درمان جامع و کاملی را تهیه کند. طرح درمان مانند نقشهای است که پیشرفت کودک در طول درمان از روی آن پیگیری میشود؛ این نقشه مقصد نهایی دارد، در اکثر موارد کاملاً واضح است و ارتباطی متناسب با سن کودک برای پیشبرد آن طراحی شده است.
بازی اما درمان
جلسات گفتاردرمانی کودکان شامل بازیهای فراوان میشود. هرچند بزرگسالان غالباً فکر میکنند که بازی فقط برای تفریح است، اما کودکان به کمک بازی میتوانند درسهایی را درباره جهان، به ویژه درباره ارتباط یاد بگیرند. خوشبختانه جلسات گفتاردرمانی ماهیتی مفرح و رضایتبخش دارد. جلسات گفتاردرمانی کودکان معمولاً با مرور تمرینهایی که در جلسه آخر برای انجام دادن در خانه به کودک داده شده است، شروع میشود. گفتار درمانگر با توجه به این که کودک تکالیف تعیین شده را چطور انجام میدهد، تصمیم میگیرد که در این جلسه بر روی چه مواردی متمرکز شود. اگر قرار باشد کودک مهارت جدیدی را یاد بگیرد، متخصص گفتاردرمانی مهارت را با صبر و حوصله و به صورت تقسیمبندی شده و با لحنی قابل فهم به کودک توضیح میدهد. سپس متخصص زمانی را به تمرین کردن مهارت اختصاص میدهد تا مهارت کاملاً برای کودک جا بیفتد. سپس برای این که کودک از مهارت حین بازی وانمودی یا انجام دادن بازی محبوبش استفاده کند، به کودک زمان داده میشود تا کمی آزادانهتر بازی کند. در نهایت گفتاردرمانگر به والدین یاد میدهد که چطور مهارت جدید را تا جلسه بعدی با کودک در خانه تمرین کنند. تمرین خانگی بخش مهمی از برنامه درمان است و کودکانی که تکالیف خانگی را هر روز انجام میدهند، بسیار سریعتر از کودکانی که تکالیف را پشت گوش میاندازند، پیشرفت میکنند.
7 تمرین گفتاردرمانی کودکان در خرم آباد
کودکان بیشترین زمان را در منزل کنار خانواده هستند. خانواده ها با استفاده از تمرینات مختلف می توانید به تقویت مهارت کلامی کودکان خو بپردازند. در این قسمت چند تمرین کاربردی در منزل ارائه می شود.
آهسته صحبت کنید.
از آهنگ لطیف و کلمات ساده استفاده کنید. اگر با کودکتان به صورت رو در رو صحبت کنید، او متوجه صحبتتان خواهد شد. با او تماس چشمی برقرار کرده، آهسته صحبت کرده و صبور باشید. اگر احیاناً کودک کلمات را به غلط تکرار کرد، به آرامی شکل صحیح کلمات را برای او تکرار کنید تا متوجه تفاوت آنها شود.
با کودکتان بازی کنید.
بازی کردن راه مناسبی برای برقراری ارتباط با کودک است و فوایدی مانند ارتقای مهارتهای حرکتی را در بردارد. اجازه دهید کودکتان بگوید که چه کاری را انجام دهید. شما در پشت صحنه باقی بمانید و تنها کاری را انجام دهید که کودک از شما میخواهد. بازی کردن با کودکتان بدون آن که او را مجبور به صحبت کردن کنید، سبب شکلگیری اعتماد به نفس وی میشود. بازی یکی از هیجان انگیزترین فعالیتهای گفتاردرمانی است.
کتاب بخوانید.
یکی از بهترین تمرینات گفتاردرمانی کودکان در خرم آباد، خواندن کتابهای عکس دار و رنگارنگ برای کودکان است. کودکان عاشق دراز کشیدن در آغوش شما و نگاه کردن به کتابی که میخوانید هستند؛ به نحوی که خواندن کتاب همراه با احساس امنیت و عشق میباشد. این فعالیت میتواند کودک شما را به سمت علاقهای پایدار نسبت به کتابها سوق دهد.
اشارات دست
از حرکات گوناگون دست مانند دست زدن، دالی موشه بازی کردن، راه بردن انگشتانتان روی آرنج کودک، بای بای کردن در حین خداحافظی کردن و… همراه با کلمات مناسب استفاده کنید. این حرکات دست به کودک کمک میکند تا کلمات را با معانی گوناگون ترکیب کرده و دامنه لغات خویش را بسازد.
معرفی کلمات جدید
به کلماتی که هماکنون نیز کودکتان بر زبان میآورد اجزای دیگری اضافه کنید؛ به عنوان مثال اگر فرزندتان میگوید «عروسک»، به او کلماتی از قبیل «عروسک بزرگ» یا «عروسک قرمز» را بگویید. کودکتان کلمات جدید و طرز ترکیب آنها با یکدیگر را یاد خواهد گرفت. اگر کودک به شما اشاره کرد و گفت «مامان/ بابا» شما به او اشاره کنید و نام او را بر زبان بیاورید.
تمرینات آینهای
بسیاری از کودکانی که مشکلات تلفظ دارند و نمیدانند چگونه دهان خود را برای ایجاد صدا به درستی حرکت دهند. صحبت کردن در مقابل آینه میتواند به کودک کمک کند تا ببیند وقتی صداهای خاصی تولید میکند، دهانش چگونه حرکت میکند. شما میتوانید هر صدا را به آرامی و به درستی بیان کنید تا شیوه مناسب را برای کودک خود مدلسازی کنید و تفاوتها را در آینه نشان دهید.
عبارات «ممنون» و «لطفاً» را در بدو کار به کودک آموزش دهید
کودکان با ادب بودن را از والدین خود می آموزند. هنگامی که با کودکتان و یا سایر اعضای خانواده صحبت میکنید از عبارات خواهشی و تشکّری استفاده کنید. کودک شما نیز خودبهخود کلماتی که استفاده میکنید را انتخاب و استفاده میکند. از سایر اعضای خانواده در این مسیر کمک بخواهید. این تمرین گفتار درمانی به شما کمک خواهد کرد تا به فرزندتان رفتار پسندیده در بزرگسالی را آموزش دهید.
برای شروع گفتار و سایر مراحل رشدی فرزندتان عجله نکنید و نگرانی بیمورد نداشته باشید. به آنها زمان بدهید تا مهارتهای گفتاری خود را بهبود بخشند. ما با مشاوره رایگان به شما کمک میکنیم تا گفتاردرمانی کودکان در خرمآباد را به راحتی بیابید. کافیست با ما تماس بگیرید.
خانواده توانمند اینجاست تا همراهی باشد برای والدینی که کودکانی با نیازهای ویژه دارند. ما با ارائه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و ابزار مخصوص به این کار، به شما کمک میکنیم تا متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از این خدمات بهرهمند شوید.