10 راهکار برای توانبخشی کودکان استثنایی
07/08/1400درمان اختلالات گفتاری در بزرگسالان
13/08/1400چند وقت پیش، یکی از عزیزان پرسیده بودند که گوششان بیش از حد به صداها حساس است و به دنبال قالب ضد صوت هستند تا به وسیلهی آن، گوش خود را ببندند و بدین شیوه از شر صداها راحت شوند.این مقاله را در پاسخ به سوال ایشان نوشتهایم شاید سوال شما هم باشد.
در برخی موارد، صداهای عادی که در اطراف ما هستند و برای اکثر افراد به صورت عادی جلوه میکند، ممکن است برای برخی به صورت بلند و آزاردهنده درک شود. در علم شنوایی، به این عارضه، هایپر اکیوزیس یا بیش شنوایی گفته میشود. معمولا این افراد دوست دارند صداهای متوسط و یا نسبتا بلند به اندازهی ۱۵ تا ۲۰ دسیبل کمتر از حالت عادی خودش باشد. به همین علت، به دنبال بستن گوش و کم کردن صداهایی هستند که به گوش آنان میرسد.
این روش ممکن است در نگاه عادی، یک درمان ساده و موثری به نظر برسد، ولی نه تنها شیوهی نادرستی است، بلکه باعث میشود فرد به صداها بیشتر حساس شود، چون وقتی گوش بسته شود و صداها کمتر به مغز برسند، مغز فکر میکند که اتفاقی برای سیستم شنوایی رخ داده و به همین دلیل، بنا به ذات طبیعیاش، میزان تقویت عصبی خود را به شیوهی افسارگسیختهای افزایش میدهد تا بدین وسیله، آن کاهشی که در دریافت صداها رخ داده را جبران کند. یعنی صداها به جای اینکه برای فرد کمتر گردد، بلندتر درک خواهد شد.
چون وقتی فرد قالب را دربیاورد، به دلیل تقویت زیاد مغز، نه تنها صداهای عادی و نسبتا بلند برایش بلندتر از قبل میگردد، بلکه صداهای آرامتر نیز که قبلا برایش آزاردهنده نبودند، اکنون برایش آزاردهنده خواهد بود. یعنی به جای اینکه مشکل فرد حل گردد، مشکل او بیشتر خواهد شد!
برای درمان چنین عارضهای باید برعکس عمل کرد. اولا باید آزمایشات تخصصی شنوایی انجام گیرد. سپس برای درمان، باید فرد به تدریج در معرض انواع صداها قرار گیرد تا حساسیتزدایی گردد! گوش نباید به هیچ عنوان بسته شود. این یک تصور اشتباه است!
آستانه شنوایی انسان نرمال چقدر است؟
SpL مرجع برابر آستانه شنوایی در انسان است. آستانه شنوایی در انسان برابر با پایینترین سطح فشاری صدا است که در گوش، باعث شنیدن میشود و برابر با 0/0002 میکروبار است. یک میکرو بار برابر با یک میلیونیم سطح نرمال فشار هوا است. پس میتوان نتیجه گرفت که گوش یک ارگان خیلی حساس است. اگر گوش کمی حساستر بود، حرکت مولکولها در هوا هم قابل شنیدن بودند!
تو تمام مراحل زندگی آستانه شنوایی خودتون و اطرافیان تون از طریق تستهای شنوایی تست کنید تا اگر خدای نکرده مشکلی هست زودتر اقدامات لازم رو انجام بدید. مشکلات شنوایی کودکان هر چه زودتر شناخته شود درمان راحتتر خواهد بود و به نتیجه دلخواه زودتر میرسیم در ضمن از وقوع بسیاری از مشکلات از جمله مشکلات تحصیلی ، اجتماعی و.. جلوگیری میشود.
شنوایی نوزاد و کودک خود را همیشه تست کنید!
یکی از نکات مهم در رشد کودک، شنیدن و حس شنوایی، سالم است. به همین دلیل است که تمامی نوزادان در بدو تولد تحت آزمایش غربالگری شنوایی قرار میگیرند چون “کم شنوایی یا ناشنوایی” یک ناتوانی و معلولیت پنهان است و اثرات جبران ناپذیری بر مغز، عملکرد آن، یادگیری زبان و گفتار کودک و متعاقبا بر روی عملکردهای اجتماعی و تحصیلی او در مقاطع بعدی زندگی دارد و وقتی معمولا این اثرات معلوم میشود که کار از کار گذشته است!
مغز از بدو تولد تا سنین دبستان به صورت مداوم در حال رشد، گسترش و تکامل است. هر چقدر مغز ورودیهای محیطی و حسی را به صورت کامل دریافت کند، رشد و تکاملش بیشتر و بهتر صورت میگیرد. ما معمولا سن تولد تا شش یا هفت سالگی را سن بحرانی برای رشد مغز در نظر میگیریم و سنین بدو تولد تا سه سالگی را سن طلایی برای این امر در نظر میگیریم.
معمولا از هر هزار تولد، بین یک تا سه نوزاد کم شنوا یا ناشنوا متولد میشود. در بدو تولد، ما با استفاده از دو آزمایش OAE و ABR وضعیت شنوایی نوزاد (حلزون و عصب شنوایی) را بررسی میکنیم. از آنجا که در سن بحرانی و یا طلایی رشد مغز، حس شنوایی یکی از مهمترین حسها است و نیز چون خود نوزاد یا کودک نمیتواند مشکل کم شنوایی یا ناشنوایی خود را بیان کند، انجام این دو آزمایش در بدو تولد و نیز تکرار دورهای آن و یا انجام آزمایشات تخصصی شنوایی در بررسی و کنترل وضعیت شنوایی کودک بسیار مهم است.
کودک کم شنوا معمولا هوش بسیار بالایی دارد و با بهرهگیری از حسهای دیگر خود همچون حس لمس و ارتعاش و یا حس بینایی برای لب خوانی و حدس از روی چهرهی دیگران برای برقراری ارتباط استفاده میکند!
شما حتی میتوانید شنوایی کودک خود را در زندگی روزمره با فعالیتهای مختلف تست کنید تا با این کار مطمئن شوید گوش و شنوایی فرزندتان در آستانه شنوایی انسان نرمال است. از ارزیابی شنوایی کودکان هراس نداشته باشید هر مشکلی، چارهای دارد. البته اگر به موقع تشخیص داده شود به همین خاطر با صداهای مختلف در فواصل و شرایط شنیداری مختلف، او را تست کنید. فقط به خاطر داشته باشید که او از طریق حس بیناییاش و دیدن شما، شرایط امتحان را حدس نزند. کودکان فوقالعاده تیز و باهوش هستند!
دنیای ما پر از صداهای مختلف است، صداهای که گاه بسیار بلند هستند، طوری که شنوایی ما را تحت تاثیر قرار میدهند و ممکن است به آستانه شنوایی ما آسیب بزنند در همین راستا باید راههای مراقبت از گوش خود را فرا بگیریم و بدانیم چه عواملی بروی آستانه شنوایی ما تاثیر میگذارد تا بهتر از گوش و مهارت شنیداری خود مراقبت کنیم.
بزرگسالان برای حفظ شنوایی خود باید چه اقدامی انجام دهند؟
شنوایی خود را همیشه تست کنید!
بسیاری از افراد بزرگسال، ساعتهای زیادی، موسیقی یا محتوای صوتی را با حجم بیش از حد مجاز توصیهشده (یعنی ۷۰ دسیبل) گوش میدهند. به همین دلیل است که طبق تخمین سازمان بهداشت جهانی حدود ۵۰ درصد از افراد سنین ۱۲ تا ۳۵ سال در معرض خطر از دست دادن شنوایی خود هستند. ⠀
علت تهدید شدن سلامت شنوایی، قرار گرفتن در معرض صداهای بلند مانند موسیقی دستگاههای صوتی شخصی در طولانیمدت و با حجم غیرمجاز است.کاهش آستانه شنوایی علاوه بر از دست دادن برخی تواناییهای ارتباطی، با کاهش توانایی شناختی نیز ارتباط دارد. با توجه به مطالعهای در سال ۲۰۱۱، در مقایسه با افراد شنوا، کسانی که شنوایی خود را از دست دادهاند، بیشتر در معرض ابتلا به زوال عقل بودهاند.⠀
روشهای ایمن و سالم نگه داشتن گوش:⠀
جلوگیری از قرار گرفتن طولانی یا مکرر در معرض صداهای بالاتر از ۸۵ دسیبل؛ صدا در واحدهایی به نام دسیبل اندازهگیری میشود. اگر در تلفنهای همراه، صدا در حدود یا زیر ۷۰ دسیبل تنظیم شود، حتی اگر استفاده طولانیمدت باشد، بعید است که باعث از دست دادن شنوایی شود. ⠀
از برنامه سطحسنج صدا استفاده کنید: بسیاری از برنامههای صوتسنج رایگان یا ارزان وجود دارد که به تعیین چگونگی میزان سروصدای محیط اطراف کمک میکند.⠀
از محافظ شنوایی استفاده کنید: انواع مختلفی از محافظ شنوایی وجود دارد که برای محافظت از شما در برابر سروصدایی که در اطراف است، طراحی شده است.⠀
علائم هشدار دهنده کاهش شنوایی را بدانید: اولین علامتهای کاهش شنوایی عبارتند از دشواری در شنیدن در محیطهای پرسروصدا و احساس این که صدای مردم را میشنوید، اما فقط نمیتوانید آنچه را که گفته میشود، درک کنید. وزوز گوش یا زنگ زدن در گوش نیز اغلب نشانه اولیه آسیب به سیستم شنوایی و علائم هشداردهنده کاهش شنوایی است.⠀
شنوایی خود را مرتباً بررسی کنید: اگر شما بیش از ۵۰ سال سن دارید یا در معرض میزان ناامنی از سروصدا هستید، سالانه شنوایی خود را بررسی کنید. ⠀
اگر موسیقی با صدای بلند گوش میکنید مراقب آستانه شنوایی خود باشید چرا که: گوش دادن به موسیقی با ولوم بالا موجب کم شنوایی میشود!تحقیقات نشان داده است که یک چهارم کسانی که به موسیقی بلند گوش میدهند، در آینده دچار کم شنوایی میشوند.همچنین در تحقیق جداگانهای نشان داده شده است که گوش دادن به آیپاد در ولوم ۱۰۰ درصد آن، موجب آسیب به حلزون گوش به صورت موقتی میگردد که در صورت تکرار روزمرهی آن، باعث آسیب دائمی حلزون و کم شنوایی دائمی میگردد.
اگر فرزندتان و خودتان تلویزیون میبیند حتما مراقب آستانه شنوایی خودتان و کودکتان باشید…
در ساعاتی که برای سرگرم کردن فرزندان خودتان از تلویزیون استفاده میکنید،سعی کنید تا جای ممکن صدای تلویزیون را کم کنید.
صدای بلند باعث میشود که آستانه شنوایی شما و کودکان بالا برود و دیگر به راحتی صداهای آهسته را نشنوید. در ضمن عادت میکنید که وظیفهی صداست که به گوش او برسد و او نباید دقت کند تا صداها را بشنود .
این موضوع تاثیر مخربی را در روند یادگیری کودک دارد .پس صدای تلویزیون را کم کنید در حدی که خود و فرزندتان مجبور شوید برای شنیدن صداها تمرکز کنید . با این کار یاد میگیرید که برای شنیدن باید توجه کنید و بشنوید.
خانواده توانمند به دنبال چه هدفی برای خانوادههای کودکان با نیازهای ویژه است؟
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.
1 دیدگاه
خوب بود