کاردرمانی کودکان فلج مغزی
23/07/1400کودکان کم شنوا یا ناشنوا
24/07/1400زمانی ما به دنبال بهترین مراکز گفتاردرمانی یا کاردرمانی هستیم. که در بحبوحه یک مشکل گیر کرده باشیم. در بیشتر مواقع آنقدر دچار نگرانی و تشویش میشیم که تمایل داریم بهترین خدمات را برای عزیزان خود انتخاب کنیم.
اما خوب! قبل از هر اقدامی نسبت به آن موضوعی که باعث نگرانی ما شده یک آگاهی کسب کنیم. چرا که شاید تشویش و دلهره ما از روی ناآگاهی باشد و یا شاید هم نه! نگرانی ما منطقی و به موقع باشد. بهرحال این شرایط است که تعیین میکند نگرانی ما منطقی است یا نه!
ما در این مقاله تلاش کردهایم تا به شما نسبت به انتخاب بهترین گفتاردرمانی در تهران یا دیگر مکانها آگاهی دهیم. پس تا انتها این مقاله با ما همراه باشید.
نگرانی یا آگاهی؟ کدام یک بهتر است؟
زمانی که درباره رشد گفتار و زبان اطلاع رسانی میکنیم و به شما والدین عزیز در مورد بهترین گفتاردرمانی آگاهی میدهیم، بعضی از والدین به ما میگویند که با دانستن این اطلاعات ما نگران میشیم، و مضطرب شدیم.
زمانی که میگیم ( مداخله زود زودهنگام). یعنی اینکه شما با کسب آگاهی به موقع برای مشکل کودکتان اقدام کنید و نگذارید مسئله پیچیدهتر شود.
آگاهی که منجر به نگرانی معقول بشه نه تنها بد نیست بلکه خیلی هم مفید بوده و باعث میشه شما نشانههای خطر رو بشناسید و به موقع اقدام درستی کنید.نهایتش اینه که کودکتون از نظر متخصص هیچ مشکلی نداره و با یکسری مشاوران ساده نگرانی شما هم برطرف میشه.
یک والد آگاه برای کسب اطلاعات درست و علمی در هر مسئلهای به متخصص آن حیطه مراجعه میکند و اطلاعات درست دریافت میکند و سریعتر مشکل رو حل میکند.
ولی یک والد نگران به حرفهای اطرافیان گوش میدهد و درباره هر مسئله، روی کودکش آزمون و خطا انجام میدهد و نهایتا زمان را در سن رشد طلایی کودکش از دست میدهد نگران و مضطرب میشه و وقتی مشکلش خیلی بزرگتر و پیچیدهتر شده و به متخصص مراجعه میکند.
در مورد رشد گفتار و زبان چطور؟شما والد آگاه هستید؟
بهتره بدونید اگر کودک شما در سن 18 ماهگی هیچ کلمهای بیان نمیکند و یا در مجموع کمتر از 10 کلمه بیان میکند و در سن 24 ماهگی (۲ سال) کمتر از 20 کلمه بیانی دارند و در هر ماه تغییرات رشد گفتار او اندک است باید به دنبال انتخاب بهترین گفتاردرمانی باشید. تا کودک شما دقیقا ارزیابی شود، که آیا به شروع جلسات گفتاردرمانی نیاز دارد یا خیر؟!
آیا باید اشتباهات گفتاری کودکمان را جدی بگیریم؟
شما هم به اشتباهات تلفظی کودکتون میخندید؟ و ذوق میکنید از این شیرین زبونیاش؟ (که البته چه کار اشتباهی تا حالا فکر کردید شاید اینها شیرین زبونی نباشه و اختلال محسوب بشه؟ ) البته بستگی به سن کودکتون داره .
مثلا از ۴ سالگی به بعد هیچ خطایی در گفتار نباید وجود داشته باشه و باید گفتار کودک کاملا واضح باشه.
حتی صدای /ر/ رو هم بچهها باید تا ۴ سالگی بدست بیارند وگرنه مراجعه به گفتاردرمانی الزامیست.چون بعدا سختتر و با صرف زمان بیشتری برطرف میشه.
پس بدانید که از ۳ سالگی میشه با روشهای غیر مستقیم روی وضوح گفتار کودکان کار کرد و نباید بگیم برای مشکلات تلفظی از ۴ و ۵ سالگی اقدام کنید. در اختلالات رشدی هر ماه یک فرصت طلایی برای رشد کودک و جبران تاخیر است پس تا دیر نشده اقدام کنید.
والدین آگاه از همه موقعیتها برای رشد گفتارشون استفاده میکنند. بعضی جاها میتونن خودشون دست به کار شوند، بعضی جاها باید از بهترین متخصص گفتاردرمانی کمک بگیرند!!! تو این قمست قراره با ترفندهای والدین آگاه اشنا بشیم که چطوری حواسشون به بچههاشون است؟ چطوری برای بچههاشون متخصص خوب پیدا میکنند.
خانواده توانمند و آگاه میدونه فرزند او در مسیر کسب گفتار قرار دارد یا نه !!! خانواده توانمند حواسش هست، که بچهاش در طول رشدش یکسری از مهارتها رو کسب کرده یا نه؟ اما واقعا این مهارتها چی هستند؟
۱.کودک بتواند به محرکها پاسخ بدهد!
یعنی اگر صدایی میشنوه به سمت صدا برگرده. به اسباب بازیهایش،صورت شما و اتفاقاتی که اطرافش رخ میدهد نگاه کنه و واکنش نشون بده.
۲.کودک توجه مشترک داشته باشد!
یعنی بتونه همون لحظه که شما به چیز خاصی نگاه میکنید یا با اسباببازی خاصی بازی میکنید، کودک هم همراه شما به اون شیء توجه نشون بده.
۳. تقلید و نوبت گیری داشته باشه
وقتی شما صدایی تولید میکنید کودک بتونه بعد شما اون صدا رو تقلید کنه و به این روند ادامه بده
کودک باید همه این مهارتها رو تو سن 12 ماهگی کسب کنه و توی این سن اولین کلمهاش رو بیان کند.
به رشد کودک اهمیت دهید!
خانواده توانمند به رشد گفتار کودک حساس است. اگر
- کودک نارس و زودتر از موعد به دنیا اومده باشه!
- تو خانواده سابقه تاخیر یا مشکلات گفتاری وجود داشته باشه (متاسفانه هنوز هم تعداد زیادی از خانوادهها رو حساب اینکه پسرعموشم اینجوری بود و خودش خوب شد….داییشم اینجوری بود. و بعد به حرف اومد.زمان طلایی گفتار کودک رو ازش میگیرن و گاهی حتی صدمات جبران ناپذیری به رشد کودک وارد میکنن)
- سابقه اختلالات روانی و افسردگی حاد در خانواده
- سابقه مشکلات ذهنی و سندرمهای خاص( در خانواده تحقیقات نشون داده احتمالا بروز مشکلات گفتاری پایدار و جدی در این دسته از افراد بیشتر از بقیه کودکانه. پس اگر سوابق در خانواده شما وجود دارد و کودک شما نشانههایی از تاخیر گفتار رو نشون میدهد زمان رو از دست ندید و یک جلسه ارزیابی گفتاردرمانی با یک گفتاردرمانگر برگزار کنید.)!چون میدونه تشخیص به موقع چقدر به درمان بچهاش کمک میکند.
مشکلات گفتاری کودکان را دست کم نگیرید!
خانواده توانمند حواسش به مشکلات بچهاش هست! مثلا میدونه بچهاش وضوح گفتار نداره. یعنی وقتی حرف میزنه اطرافیانش متوجه حرفش نمیشن. چون میدونه بچهها تا یک سالگی باید اطرافیانشون 25 درصد حرفاشون متوجه شوند.
یک خانواده توانمند میداند یک کودک تا دو سالگی باید اطرافیانشون 50 درصد حرفاشون متوجه میشوند و همینطور میداند. که در سه سالگی 75 درصد و در 4 سالگی 100 درصد حرفاشون باید برای اطرافیان قابل درک باشد.
در این قسمت قراره سوالات پرتکرار خانواده ها روجواب بدیم
سوالات مهمی که شما از ما میپرسید!
بچه من جای وسایل رو نمیدونه، چیکار کنم؟
قیدهای مکان به این اشاره میکنند که شی مورد نظر نسبت به سایر اشیا در چه موقعیتی قرار گرفته. معمولا بچهها بین 17 تا 23 ماهگی شروع به درک و استفاده از قیدهای مکان مثل بالا، پایین، زیر، رو میکنند.
حالا چرا یادگیری قیدهای مکان مهمه؟
اول اینکه استفاده از این این قیدها کمک میکنه که طول جملات کودک بیشتر و جملات کودک غنیتر بشه!
دوم اینکه یادگیری نسبت یک شیء و سایر اشیا در فضا قسمتی از رشد شناختی و ادراک بینایی کودک هستش. پس باید روی آن حساس بود.
چه جوری مطمئن شویم که کودکمان از قیدهای مکان استفاده میکنه؟
به بچه چندتا عکس نشون بدید و ازشون بخاید موقعیت حیوانات رو تو عکس به شما بگه.
به تصویر گربه یا سگ اشاره کنید و بپرسید: گربه/ سگ کجاست؟گربه زیر میز است؟ سگ بالای میز است؟
به تصویر میمون اشاره کنید و بگید: میمون کجاست؟ میمون بالای درخته؟ یا پایین درخته؟
به تصویر دختر اشاره کنید و بگید: دخترکجاست؟ بیرون خانه است یا داخل خانه است؟
** نکته مهم:
اگر کودک شما تا قبل از 3 سالگی هنوز از قیدهای مکان استفاده نمیکنه بهتر به همین شیوهای که به شما گفتیم اول در فضای اطرافش باهاش تمرین کنید و بعد سراغ تصاویر برید.
توی حرفاش از فعل استفاده نمیکنه چیکار کنم؟
فعلها اساسیترین بخش جمله هستند که در واقع جمله رو کامل میکنند. فعلها به رشد گفتار و زبان کودک خیلی خیلی کمک میکنند.
هر جمله نیاز به یک فعل دارد. افعال برای رشد زبان بسیار مهم هستن چون که به کودک اجازه میده که منظورش رو کامل برسونه.
به نظر میرسه به دست آوردن فعل برای همه کودکان چالش برانگیزتر از استفاده از اسم هست. یه دلیلش اینکه فعل ماهیت ذهنیتری از اسم داره.کودکانی که دیر صحبت میکنند یا تاخیر زبان دارن با سرعت کمتری فعل رو به دست میارن. اما توی این قسمت میخوام بهتون آموزش بدیم که چطوری به کودکتون افعال رو یاد بدید.
بهترین راه برای آموزش فعل به کودک چیه؟
وقتی میخوای فعل خاصی رو به کودکتون یاد بدید، همزمان که فعل رو میگید اون فعل رو انجام بدید تا مفهوم فعل برای کودک جا بیفته و بعد از کودک بخواهید که مثل شما انجام بده و بگه مثلا:
- همزمان بپر، بگو:
- من پریدم
- من روی بالش پریدم
- حالا نوبت کودکه که بگه
- یا مثلا همزمان چیز رو بنداز و بگو:
- من انداختم
- من توپ انداختم
- من توپ توی سبد انداختم
- حالا نوبته کودک که بگه
**نکته مهم:
آموزش بچهها رو تو بافت طبیعی انجام بدید تا مفهوم خوب جا بیفته.
چطوری به بچم رنگها رو آموزش بدم؟
بچهها در حدود 18 ماهگی توانایی تشخیص رنگها رو پیدا میکنند حالا چه جوری بهش یاد بدیم رنگها رو؟
روش اول :نامگذاری رنگها
حدود 18 تا 24 ماهگی شروع به معرفی رنگها کنید
مثلا بگید: سیب قرمز
روش دوم: پرسش و پاسخ
روبروی کودک از خودتون سوال بپرسید و خودتون جواب بدید مثلا بگید: این ماشین چه رنگیه؟؟
بگید: آبیه
روش سوم:سوال کنید وسرنخ بدید
از کودکتون سوال بپرسید و با گفتن صدای ابتدایی کلمه به کودک سرنخ بدید
مادر: موز چه رنگیه؟ ….زَ
کودک: زرد
روش چهارم: سوال کنید و صبر کنید
از کودکتون سوال بپرسید و چند ثانیه صبر کنید و ببینید که کودک میتونه خودش رنگ مورد نظر رو بگه
مادر: برگ چه رنگیه؟
کودک: سبز
**نکته مهم:
خانوادههای عزیز لطفا در ابتدا به کودک کلمات کاربردی آموزش بدید و بعد سراغ رنگ ها برید. منظور از کلمات کاربردی، کلماتی هستند که کودک با اون نیازها و خواستههاشون بیان کنه.
هر مرحله ممکنه چند روز تا چند ماه زمان ببره و بستگی به کودک شما داره. پس عجله نکنید ویادتون نره هربچهای با بچهی دیگه متفاوته.
بچهها زبان دوم رو کی میتونن یاد بگیرند؟
یکی از پرتکرارترین سوالهایی که از ما پرسیده میشه در خصوص آموزش زبان دوم:
اینکه چه وقتی برای آموزش زبان دوم مناسبه؟
یا اینکه آیا کودک آمادگی شروع زبان دوم رو داره یا نه؟
معمولا توضیحاتی که به خانوادهها میدهیم و دوست داریم شما هم بدونید مطالبیه که تو این قسمت ارائه میکنیم.
دو زبانگی یعنی اینکه کودک همزمان در معرض فراگیری دو زبان قرار بگیره.
اینکه کودک در همان سالهای ابتدایی دو زبان را یاد بگیره هیچ اشکالی نداره و مهارتهای زبانیش آسیب نمیبینه.
اگر تصمیم دارید به کودکتون همزمان دو زبان آموزش بدید
ما براتون دو توصیه مهم داریم:
کمیت هر دو زبان
تا اونجایی که میتونید کودک رو در معرض هر دو زبان قرار بدید و خیلی زیااااااد به هر دو زبان با کودک صحبت کنید.کلمات جدید را بارها و بارها برای کودک در محیط طبیعی تکرار کنید تا ملکه ذهن کودک بشه.
کیفیت هر دو زبان
هنگامی که به کودکتون دو تا زبان آموزش میدهید خیلی مهمه که جملاتی که کودک از شما میشنوه از نظر قواعد دستوری و شکل تلفظ درست باشن.
**نکته مهم:
اگر کودک شما لکنت یا تاخیر زبان داره، بهتره حین درمان فقط از یک زبان استفاده کنید.
بچهام درکش عالیه ولی کلمهها رو فراموش میکنه، چیکار کنم؟
با اینکه حیوونها رو میشناسه ولی وقتی ازش میخوام اسم چند تا حیوون رو بگه باید کلی فکر کنه
اکثر کلمههای نزدیک رو جای هم به کار میبره
به جای اسم وسایل مدام میگه این یا اون
این بچهها علی رغم درکی مناسبی که دارن، توی پیدا کردن کلمات شکست میخورند و… به عبارتی سیستم کلمهیابی اونت مشکل داره.
اگر این مشکل تا سنین مدرسه با بچه باقی بمونه. در آینده باعث بروز مشکلات جدی برای کودک میشه، مثل: ضعف در خواندن و مشکلات یادگیری.
مشکل 《کلمه یابی》 یا 《بازیابی کلمه》 وقتی ایجاد میشه که فرد یک کلمه خاص رو میشناسه و درک میکنه ولی نمیتونه در مواقع نیاز به اون کلمه دسترسی پیدا کنه.
این دقیقا مصداق اون حالتیه که میگیم: “نوک زبونمه….ولی نمیتونم بگم”
گفتههای این بچهها معمولا پوچ و بدون انسجام به نظر میرسه. معمولا نمیتونن منظورشون رو طی یک گفتار پیوسته با معنا به مخاطب بفهمونن.
این مشکل به ظاهر ساده در آینده باعث بروز مشکلات عدیدهای میشه که کل زندگی کودک رو تحت تاثیر خودش قرار میده. مشکل بازیابی کلمه معمولا به تنهایی رخ نمیده و میتونه بخشی از مشکلات زبانی، توجهی و آپراکسی گفتار باشه…بنابراین لازمه کودکانی با این مشکل هرچی سریعتر مورد ارزیابی و درمان قرار بگیرن.
اگر کودک شما در کلمه یابی ضعف دارد باید به بهترین مراکز گفتاردرمانی مراجعه کنید.
و اما: بهترین گفتاردرمانی را چطوری میتونیم پیدا کنیم؟
شما خانوادههای عزیز اگر دنبال گفتاردرمانی خوب هستید میتونید تو گوگل جستجو کنید. مثلا اگر ساکن تهران هستید با اینترنت میتونید بهترین گفتاردرمانی در تهران رو پیدا کنید یا اینکه از افرادی که این مشکلات رو داشته اند بخواهید تا یک گفتاردرمانگر خوب به شما معرفی کنند.
البته ما در سایت خانواده توانمند کار شما رو ساده کردیم. کافی است به ما اعتماد کنید و با گرفتن مشاوره خوب و رایگان از خدمات متخصصین ما استفاده کنید.