عزت نفس کودکان بانیازهای ویژه
10/02/1401گفتاردرمانی صوتی برای خوش صدایی
17/02/1401در این مقاله قصد داریم به دغدغه مادران کودکان فلج مغزی بپردازیم. مادران کودکان فلج مغزی دغدغه های زیادی دارند یکی از این دغدغه ها که شبیه دغدغههای همه مادرهاست، اینکه اسباب بازی کودکان فلج مغزی چه ویژگی باید داشته باشد؟! مادر بچه های فلج مغزی اصولا موقع خرید اسباب بازی با سوالات زیادی مواجه می شوند مثلا:
موقع خرید اسباب بازی برای بچه های فلج مغزی، به چه نکاتی توجه کنم؟
بچههای فلج مغزی اسباب بازی مخصوصی دارند؟
در این مقاله در ابتدا به تفاوت کودکان بانیازهای ویژه با کودکان عادی میپردازیم و در ادامه نکات کاربردی حین بازی با کودکان فلج مغزی را ارائه میکنیم و به سوالات رایج والدین کودکان فلج مغزی حین خرید اسباب بازی می پردازیم.بازی و اسباب بازی مناسب کودکان فلج مغزی را در ادامه معرفی می کنیم.
برای مشاهده محصولات توانبخشی و سایر تجهیزات توانبخشی کودکان و بزرگسالان روی اینجا کلیک کنید.
اسباب بازی بچه های فلج مغزی
اسباب بازی بهترین وسیله برای همه کودکان است، فرقی ندارد که کودک مبتلا به اختلال فلج مغزی است یا نه!!! مهم نوع استفاده از اسباب بازی است تا کودک بتواند به درک درستی از اسباب بازی برسد. کودکان فلج مغزی به دلیل مشکلاتی که در زمینه حرکتی و شناختی دارند، بهتر است که برخی از ترفند های درمانی را در قالب بازی برای آنها بکار ببریم تا به درک درستی از وسیله برسند.
پیشنهادی: کاردرمانی کودکان فلج مغزی و چگونگی درمان آن
تفاوت کودکان با نیاز ویژه و عادی در بازی کردن
تفاوت در توانمندیها و درک از محیط سبب ایجاد تفاوتهایی در عملکرد و بازدهی کودکان فلج مغزی نسبت به کودکان عادی میشود. این تفاوتها شامل موارد زیر است:
کودکان فلج مغزی درگیر شناخت و آزمایش چیزهای جدید نمیشوند در واقع کنجکاوی، نقش کمرنگی در واکنشهای آنها به محیط دارد. آنها معمولاً به دلیل عدم تمایل به درگیر شدن در موارد ناشناخته، یک روند تکراری و تقلیدی را ترجیح میدهند.
بنابراین والدین باید اقدامی انجام دهند که کودک در جریان بازی با اسباب بازی مناسب عزت نفس کودکان بانیازهای ویژه، بالا میرود. یک راهکار مؤثر، پرسش از کودک در مراحل مختلف بازی است؛ با این کار، کودک در حد توان خود تلاش می کند و از حالت انفعال خارج می شود.
والدین کودکان فلج مغزی در حین بازی باید به مشکلات حرکتی کودک توجه داشته باشند و متناسب با توانمندی او بازی را طراحی کنند.
کودکان فلج مغزی از نظر شناختی نیاز به کمک دارند؛ حین بازی به این نکته باید توجه کرد. والدین در حین بازی می توانند، تمرینات گفتار و کاردرمانی را در قالب بازی و با استفاده از اسباب بازی ها انجام دهند تا مهارت های شناختی آنان تقویت شود.
برای مشاهده محصولات توانبخشی و سایر تجهیزات توانبخشی کودکان و بزرگسالان روی اینجا کلیک کنید.
در بازی با کودکان فلج مغزی به نکات زیر توجه کنید:
- با لبخند زدن و رفتارهای مهربانانه به کودک نشان دهید از بازی کردن با او لذت میبرید.
- هنگام شروع بازی، الگوسازی برای کودک را فراموش نکنید و اجازه دهید، کم کم استفاده از اسباب بازی را یاد بگیرید.
- تلاشهای کودک را نادیده نگیرید و او را تحسین کنید. قطعاً کودکان فلج مغزی برای یادگیری به زمان بیشتری نیاز دارند، تشویق کردن آنها سبب ایجاد انگیزه و تکرار رفتار میشود.
- برای آموزش کودک از یک بازی استفاده نکنید و بازیهای مختلف را به او آموزش دهید.
- حواستان باشد کودک مهره یا قطعه کوچک از اسباب بازی را داخل دهان نگذارد.
- وقتی کودک خسته و کلافه میشود برای ادامه دادن بازی اصرار نکنید.
- بازی کردن در محیط های آرام و بی سروصدا باشد که کودک بتواند روی بازی تمرکز کند.
- مکان بازی باید با کفپوش مناسب و نرم طراحی شود.
- میز و صندلی کودک و سایر وسایل اتاق بازی، متناسب با قد و وزن کودک باشد تا بازی کردن همراه با احساس راحتی باشد.
11سوال کلیدی والدین کودکان فلج مغزی حین خرید اسباب بازی
۱.آیا اسباب بازی ایمن است؟
به هنگام خرید اسباب بازی باید به موارد ایمنی توجه کرد، بعضی از اسباب بازی ها به علت داشتن قطعات کوچک، احتمال بلعیده شدن و خفگی را به همراه دارند!!!
۲.آیا اسباب بازی متناسب با سن ذهنی کودک است؟
ممکن است کودک شما سه سال سن داشته باشد(سن تقویمی)؛ اما از لحاظ سن رشد عقلی و مهارتی در حدود یک سالگی باشد. در این مورد متخصصان توانبخشی به خصوص کاردرمانگر و گفتاردرمانگران میتوانند به شما کمک کنند و حدود سن کودک را به شما بگویند. انتخاب اسباببازی شما باید براساس سن عقلی کودک باشد، نه سن تقویمی او!
۳.آیا اسباب بازی متناسب با ویژگی حرکتی و جسمی کودک است؟
۴.آیا کودک میتواند با اسباببازی در وضعیتهای مختلف مانند نشسته، ایستاده، خوابیده به شکم یا به پهلو بازی کند؟
۵.آیا قابل شستشو است:(بعضی از کودکان فلج مغزی که مشکل بلع دارند آبریزش آب دهان دارند البته در هر حال اسباب بازی باید قابلیت شستو را داشته باشه)؟
۶.آیا اسباب بازی با بیش از یک شیوه قابل بازی کردن است؟
اسباب بازیهایی که امکانات نامحدودی را ارائه میدهند کاربرد زیادی دارند و می توان برای آموزش و بازی های مختلف از آنها استفاده کرد به طور مثال مکعبها میتوانند به شکل برج و دیوار ساخته شوند، بیفتند و خراب شوند، کنار همدیگه به شکل قطار چیده شوند، روی کاغذ به شکل میدان کنار هم قرار بگیرند. همچنین میتوانند به شکل غذا بازی در آشپزخانه استفاده شوند! یک جعبه شن میتواند کودکان را به حفاری، ریختن و ساختن قلعه دعوت کنه!!!
۷.آیا اسباب بازی همه حواس کودک را درگیر میکند؟
اسباب بازیهایی که چند رنگ هستند، صدا و نور دارند و بافتهای مختلفی هم دارند(تحریک حس لامسه)حرکت هم میکنند، میتوانند توجه کودک را جلب کنند. این نوع از اسباببازیها معمولا به راحتی قابل استفاده هستند، کودک را به روشهای جدیدی از بازی تشویق میکند و کودک برای مدت طولاتری، بدون اینکه خسته شود به بازی مشغول میشود.
البته برای کودکانی که تشنج دارند و تحت درمان هستند، ریسک نکنید.اسباببازیهای با نورهای زیاد و چرخان تهیه نکنید. این اسباببازیها ممکن است، علتی برای تشنج مجدد کودک باشد. در این مورد حتما با کاردرمانگر کودک خود، مشورت کنید.
۸.آیا اسباببازی در بیش از یک مکان قابل استفاده است؟
اسباببازیهایی که قابل حمل هستند، این امکان را فراهم میکنند که در جاهای مختلف بتوان از آنها استفاده کرد. مثلا موقع رفتن به کلینیک !!!
۹.آیا اسباببازی دارای قطعات متحرک مثل دکمه و چرخ دنده است یا خیر؟
اسباببازیهایی که به روشهای مختلف انگشتان و دست کودک را درگیر میکنند به رشد عضلات کوچک کمک میکنند. آنها همچنین موجب تقویت هماهنگیهای لازم برای نوشتن، محاسبه کردن، شمردن سکهها و موارد مشابه میشوند.
۱۰.آیا اسباب بازی کودک را به حرکت و فعالیت تشویق میکند؟
اسباببازیهایی که این امکان را به کودک میدهند که از پاها و بازوهایش استفاده کند، به قوی شدن عضلات بزرگ بدن کمک میکنند. آنها همچنین به ایجاد هماهنگی لازم برای گرفتن، پرتاب کردن، لگد زدن، دویدن، پریدن و بالا رفتن کمک میکنند.
۱۱.آیا اسباببازی جذاب است؟
به رنگ، شکل و محبوبیت اسباببازی دقت کنید. آیا اسباببازی به گونهای است که کودک شما تمایل داشته باشد مدت طولانی با آن بازی کند؟
4 بازی جذاب برای کودکان فلج مغزی
1.توپ بازی
توپ یکی از ساده ترین اسباب بازی های مناسب کودکان فلج مغزی است. این بازی می تواند هیجان را در او برانگیخته و عضلات او را هماهنگ سازد. توپ بازی به روش های مختلف می تواند از انواع بازی های مناسب کودکان فلج مغزی به شمار آید؛ زیرا طی آن کودک سعی خواهد کرد، تمرکز و تعادل خود را حفظ کند.
2.هفت سنگ
در این بازی با کمک هم، سنگ ها روی هم بگذارید و بعد با کمک هم توپ را به سمت برج سنگی پرت کنید.
3.نقاشی روی خاک
با استفاده از چوب یا انگشتان دست کودک، روی خاک یا نمک یا شکر اشکال مختلف را نقاشی کنید.
4.بازی پنالتی
در این بازی با کمک یک همراه توپ ها را با پا کودک به سمت هدف مثلا سمت سبد پرت کنید تا مهارت جسمی کودک تقویت شود.
4 اسباب بازی مناسب برای کودکان فلج مغزی
1.چرخونک
اسباب بازی چرخونک هم برای بهبود وضعیت نشسته و ایستاده در کودکان فلج مغزی کاربرد دارد، همچنین قدرت مانور را در مفاصل کودکان فلج مغزی را افزایش می دهد و سیستم های تعادلی آنها را بهبود می بخشد.
2.لگو
لگو های ساختمانی از جمله اسباب بازی های در دسترس و ارزان هستند که کاربردهای زیادی را برای افزایش خلاقیت و بهبود مهارت های ظریف دست و شناخت رنگ و مهارتهای ذهنی در کودکان سی پی دارند .پیشنهاد میشود برای کودکان فلج مغزی از لوگوهای با قطعات بزرگتر استفاده کنید.
3. اسباب بازی های صدا دار
اسباب بازی نظیر بلز ، طبل، شیپور،جغجغه و امثال اینها میتواند در سر گرم کردن کودکان سی پی و همچنین افزایش قدرت شنیداری و تمایز شنوایی و بهبود حرکات درشت و ریز اندام فوقانی کمککننده باشد.
4.برج و حلقه هوش
بازی برج و حلقه هوش باعث بهبود مهارت های همچون شناخت رنگ ها، تمایز شکل ها، اندازه ها، مهارت های ریز انگشتان و دست، هماهنگی چشم و دست کودکان و باعث بهبود توجه و تمرکز می شود.
نتیجه گیری
بازی و اسباببازی مناسب، میتواند به رشد کودک فلج مغزی، کمک کند و باعث شکلگیری مهارت های مختلف در کودک فلج مغزی شود. متخصصان کاردرمانی و گفتاردرمانی در زمینه بررسی نقاط قوت و نیازهای رشدی کودک مهارت کافی دارند. آنها در زمینه انتخاب اسباببازیهای مناسب که چالشهای درستی را برای کودک فراهم کند، میتوانند به والدین کمک کنند. در صورت نیاز برای مشاوره می توانید از مشاوره رایگان خانواده توانمند استفاده کنید.
برای دریافت خدمات مشاوره ای و خرید تجهیزات کمکی کودکان فلج مغزی کافی است با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خانواده توانمند به خانوادههای کودکان با نیازهای ویژه چه کمکی میکند؟
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات فروشگاهی که شامل (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و… بوده است.) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.