نکاتی درباره آموزش و توانبخشی مجازی
آموزش و توانبخشی مجازی : ما در عصری زندگی می کنیم که فناوری اطلاعات و ارتباطات به مرور وارد تمام ارکان زندگی بشر شده است و روز به روز کاربرد و اثرات ناشی از آن افزوده می شود.
با افزایش روز افزون استفاده از فناروی اطلاعات و ارتباطات ، تحولی عظیم در تمام حوزه ها ایجاد شده است.
رویکردهای سنتی یادگیری با ظهور فناوری های جدید نظیر چند رسانه ای ها و ارتباطات از راه دور دستخوش تغییرات اساسی شده است و با گسترش ارتباطات الکترونیکی ، آموزش از راه دور موقعیتی برای آموزش کسانی که نمی توانند به صورت حضوری آموزش ببینند، فراهم کرده است.
توضیحاتی درباره آموزش و توانبخشی مجازی
می توان گفت قدرت فناوری های اطلاعات و ارتباطات در این است که می توان یادگیری را آسان کنند و سرعت آن را افزایش دهند ؛ زمان یادگیری را آسان کنند و سرعت آن را افزایش دهند؛ زمان یادگیری را کاهش دهند و شرایط مطلوب و مناسب تری را برای یادگیری ایجاد کنند.
پیشرفت ابزارها و فناوری به نحوی شده است که می تواند در محدودیت های مکانی و زمانی نگنجد و حجم عظیمی از مخاطبان و علاقمندان را پوشش دهد.
امروزه اکثر افراد برای رفع انواع نیازهای خود، نیازمند مراجعه به سایت ها و انواع امکانات و ابزارهای مرتبط با آن هستند؛ در نتیجه می توان گفت که می شود از این فضای الکترونیکی که افراد به طور پیوسته با آن مرتبط اند برای اقدامات و اهداف درمانی خاص نیز بهره برد.
فواید آموزش و توانبخشی مجازی
بدین ترتیب ، آموزش مبتنی بر تکنولوژی ، علاوه بر آن که ابزار موثری برای انتشار دانش در گروه های مختلف است ، در درمان اختلالات مختلف کاربرد دارد.
می توان گفت توانبخشی مجازی یکی از گزینه های برتر در راستای ارائه آموزش های جدید با صرفه جویی در هزینه ، قابلیت استفاده مجدد، انعطاف پذیری و پاسخگویی به نیازها، جذابیت و کاربرد فناوری چند رسانه ای در یادگیری و کیفیت بالای آموزشی است که به عنوان نظام مکمل آموزش سنتی در نظر گرفته می شود.
در واقع آموزش مجازی چند رسانه ای شامل کاربرد چند مولفه از جمله صوت ، متن و رسانه های تصویری در قالب فیلم و عکس است و به عنوان یک روش فعال و نوین آموزشی با قابلیت های همچون به کار گیری چند حس در فرآیند آموزش، درگیر ساختن یادگیرنده، منعطف ساختن محیط یادگیری و توجه به کودکان با نیازهای ویژه مطرح شده است و در کلینیک ها قابل اجرا است.
موانع آموزش و توانبخشي مجازي
البته در دنیای مجازی مشکلاتی از جمله پایین بودن کیفیت اتصال و سرعت اینترنت برای مراجعین وجود دارد.
با وجود مشکلات ذکر شده ، از آنجا که تکنولوژِی در حال رشد و پیشرفت است و محیط آموزشی مجازی بدون محدودیت زمانی و مکانی نقش به سزایی را در یادگیری ایفا می کند و فرصت مناسبی را برای یادگیرندگان فراهم می آورند؛ بنابراین اثرات آموزش مجازی را نمی توان نادیده گرفت.
ضرورت آموزش و توانبخشی مجازی
ضرورت آموزش و توانبخشی مجازی کودکان با نیازهای ویژه عبارتست از :
پراکندگی افراد با نیازهای ویژه مختلف در سراسر کشور، دسترسی نداشتن بسیاری از آنان به مراکز تخصصی آموزشی و توانبخشی در شهر محل اقامت، ضرورت مداخلات در پایین ترین سن ، طولانی بودن مدت زمان توانبخشي ، افزایش استفاده از مشاوره و روان درمانی به صورت مجازی و دسترسی بیشتر افراد به دنیای مجازی با استفاده از تلفن هوشمند باعث شده آموزش و توانبخشي مجازي اهمیت و ضروت بیشتری پیدا کند.
عوامل موثر در آموزش و توانبخشي مجازي
- عوامل مختلفی در آموزش و توانبخشي مجازي موثرند از جمله:
- عوامل حقوقی ( رضایت آگاهانه مراجعین ، محرمانگی اطلاعات)
- عوامل فرهنگی ( آگاهی ، نگرش و تمایل افراد جامعه نسبت به این فناوری)
- عوامل زمینه ای( منابع و زیر ساخت )
- عوامل پایداری ( هزینه ها وتامین مالی)
از فاکتورهای هستند که به عنوان موانع پیاده سازی برنامه های مجازی در سراسر کشور محسوب می شوند؛ اما با افزایش امکانات، تجهیزات و آگاهی مراجعان نسبت به این فناوری، تقویت زیر ساخت ها مانند اینترنت پرسرعت ، ابزارها وسخت افزارهای کامپیوتری ، نرم افزارهای به روز ، سیستم های برقراری ارتباط تصویری از راه دور و ایجاد بودجه کافی برای راه اندازی آن می توان باعث پیاده سازی آموزش و توانبخشي مجازي در سراسر کشور شد.