تمرینات گفتار درمانی بزرگسالان
27/05/1400کاردرمانی برای غلت زدن نوزاد
01/06/1400مهم نیست شما دغدغه کلینکهای کاردرمانی در مشهد یا هر شهر دیگر داشته باشید. بلکه مهم است که آن کاردرمانگری که انتخاب میکنید ویژگیهای خوب یک کاردرمانگر را داشته باشد.شما با خواندن این مقاله به این موضوع پی خواهید برد که برای انتخاب یک متخصص باید به چه نکاتی توجه کنید. پس با ما همراه باشید.
پروانه دختر دوم منه، عشق من و باباشه، دوماهه متوجه اسپاسم عضلانیش شدیم، پاهایش شبیه چوب خشکه، الان سه ماهه تحت درمان است، دکتر مغز و اعصابش بهمون گفت: باید برای ادامه درمان از یک کاردرمانگر کمک بگیرید، شوهرم خیلی آدم دقیقی هست، واسه هر چیزی میره تحقیق میکنه!
چند وقت پیش دیدم سرش خیلی تو گوشیه، بهش پیله کردم تو گوشی دنبال چیه؟ چرا حواست به من وبچهها نیست؟!شوهرم گفت: ما که از کاردرمانی چیزی نمیدونیم، اصلا به چه کار پروانه میاد؟ کاردرمان خوب چه ویژگی دارد؟ پروانه رو کی ببریم کاردرمانی؟ میشه صبر کنیم تا یک سالش بشه بعدش ببریم پیش کاردرمانگر، تا بچه اذیت نشه؟! من طاقت گریههای پروانه رو ندارم!!! بچه خیلی کوچیکه!!!
شوهرم خیلی دل کوچیکی داره، اصلا طاقت گریه پروانه رو نداره، اگر پروانه گریه کنه، دور از جونش انگار دنیا رو سرش خراب میشه!!! شوهرم آدم حسابگری هستش، میگفت: باید بدونیم چقدر جلسات کاردرمانی پروانه طول میکشه و اصلا هزینهاش چقدر!
خودمون باید برای هر شرایطی آماده کنیم( هزینه درمان پروانه خیلی زیاده برای درمان پروانه ، خونهمون فروختیم، الان مستاجریم، شوهرم برای اینکه بتونه هزینه درمان پروانه رو بده، داره دو جا کار میکنه، معلمه ریاضی ولی به خاطر پروانه، تو رستوران کارهای حسابداری رو هم انجام میده، تا از پس هزینههای درمان پروانه بربیایم).
سرتون درد نیارم، شوهرم بعد از بررسیهای زیادی که انجام داد نتیجه تحقیقاتش تو یه برگه برام نوشت تا منم از نتایج کارهاش مطلع بشم، بعضی وقتها فکر میکنم شوهرم منو با شاگردانش اشتباه میگیره، همیشه در حال یادگرفتن و یاددادن !! (:
این اخلاقش تو مخمه، اصلا از این اخلاقش خوشم نمیاد، ولی خوب این سری اینکارشو دوست داشتم چون تو این چند وقت که تو کلینیک ها با مادرها صحبت می کردم تا از تجربه شون استفاده کنم.
متوجه شدم آدم باید برای انتخاب متخصص خوب تمام تلاششو بکنه وگرنه انگار داره پولش هدر میده!!!از طرفی ضرر مالی رو میشه جبران کرد ولی ضرر جانی رو نه!!
اگر ما متخصص خوب برای پروانه انتخاب نکنیم، ممکنه پروانه دیگه خوب نشه یا شرایطش بدتر بشه، پس حتما باید برای پیدا کردن کار درمانگر خوب باید پرس و جو کنیم، تا خدای نکرده نه خودمون نه بچه هامون ضرر نکنیم. منم قصد دارم مثل شوهرم، اطلاعات رو با شما به اشتراک بذارم تا شما هم مثل ما بتونید یه کاردرمانگر خوب برای بچه تون پیدا کنید.
کاردرمانی در مشهد به ما چه کمکی میکند؟
کاردرمانی به شما کمک میکند تا به مهارتهای لازم برای رسیدن به یک سبک زندگی سالم و فعال دست پیدا کنید. کاردرمانی به کودکان کمک میکند تا بر مهارتهای لازم برای زندگی مستقل و فعال تسلط یابند.
اگر کودک مبتلا به تاخیر رشدی یا نابه هنجارهای بدو تولد در اسرع وقت به کاردرمانی مراجعه کنند، مداخله زودهنگام آغاز میگردد. در نتیجه پایه محکمتری برای یادگیری و رشد کودک بنا نهاده میشود.
هدف کاردرمانی در مشهد چیست؟
هدف اصلی کاردرمانی افزایش کارآمدی فرد در زندگی و رسیدن به استقلال در انجام امور است. این هدف نیازمند تلاشهای تخصصی گروهی است و با کمک سایر اعضای تیم توانبخشی مثل فیزیوتراپیست، گفتاردرمانگر، بینایی سنج، شنوایی سنج و تیم درمان مثل پزشک، روانشناس، پرستار و … انجام میشود.
جلسات کاردرمانی در مشهد
ارزیابی بخش مهم و ابتدایی فرآیند درمان است. بعضی از والدین متاسفانه به اهمیت آن واقف نبوده و آن را بی اهمیت و بی مورد می انگارند.
آنها میپندارند که هر بیماری از یک پروتکل خاص و از پیش تعریف شده کاردرمانی (توانبخشی) برخوردار بوده و به محض اینکه به کاردرمانگر نام بیماری گفته میشود، او از همان دقایق ابتدایی ورود به اتاق باید درمان مراجع را آغاز نماید.
این دیدگاه کاملا غلط بوده و میبایست از اذهان این دسته از والدین بطور کامل زدوده شود. آنها باید بدانند که شاید دو کودک یک بیماری مشترک داشته باشند ولی شدت آن بیماری، و نوع و میزان عوارض آن بیماری میتواند در آن دو کودک متفاوت باشد.
بنابراین درمانگر با علم به این قضیه جلسه اول را صرف گرفتن شرح حال و فرآیند سیر بیماری و پیشرفت آن نموده و از اقدامات درمانی که والدین تا به حال انجام دادهاند، سوال میپرسد.
در ادامه جلسه، ارزیابی او آغاز گشته و عوارض اسکلتی-عضلانی ناشی از بیماری به دقت در مراجع مورد بررسی قرار می گیرد. در بعضی از کودکانی که مشکلات عدیده دارند، ممکن است فرآیند ارزیابی به موازات فرآیند درمانی کودک در خلال جلسات اول ادامه پیدا کند.
والدین باید این اصل را بپذیرند که هر درمانگری باید ابتدا کار خود را با ارزیابی شروع کند. متاسفانه بعضی از والدینی که سالهاست به کلینیکهای توانبخشی مراجعه کردهاند نیز ممکن است دچار این اشتباه استراتژیک شوند.
ویژگی یک کاردرمانگر خوب در مشهد چیست؟
همانطور که در ابتدا هم اشاره کردیم. هستند پدر و مادرهایی که برای کم کردن هزینه های جلسات کاردرمانی فرزندان خودشان ترجیح میدهند که از کاردرمانگران و گفتار درمانگران حوزه زندگی خودشان خدمت بگیرند. و همین عامل باعث میشود که آنها دست به گوشی یا لپتاپ شوند و در جستجوی کاردرمانی در مشهد یا اصفهان و تهران باشند. اما خوب است قبل از هر اقدامی بدانیم که یک کاردرمانگر خوب باید چه ویژیگیهای داشته باشد.
ویژگی یک کاردرمانگر خوب عادت نکردن است.
درمانگر نباید به یک روال عادت کند، او باید سعی کند از فعالیتها، تکالیف و تمرینات متنوع و درعین مفرح برای دستیابی به یک هدف خاص بهره بگیرد. چند ماه به یک شکل با یک کودک کار کردن میتواند برای او خسته کننده باشد.
گاهی اوقات یک تغییر هرچند کوچک میتواند برای کودک جالب توجه بوده و بر جذابیت جلسه درمانی بیافزاید. همیشه در هر جلسه پیشرفتهای مراجع را ارزیابی کرده و در مواقع لزوم آمادگی تغییر برنامه درمانی خویش را داشته باشد. رعایت همه این نکات مستلزم این است که درمانگر از پیش راجع به همه مشکلات مراجع فکر کرده و با دید باز وارد جلسه درمان شود.
ویژگی یک کاردرمانگر خوب به روز بودن است.
با توجه به پیشرفتهای دائمی علمی به ویژه در حوزه پزشکی و توانبخشی و تغییر احتمالی تکنیکها و روشهای درمانی، درمانگر باید با کتب،مقالات و منابع علمی روز و معتبر آشنایی کامل داشته و با مطالعه آنها بر دانش خویش بیافزاید.
از طرفی لازم است او با شرکت در جلسات بازآموزی که به طور دائم توسط دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور و نیز مرکز هر استان برگزار میشود، بر ارتقا سطح دانش روز خود کمک کند.
ویژگی یک کاردرمانگر خوب داشتن نظم و وجدان کاری است.
او به موقع در کلینیک حاضر شده، نظم و انضباط کاری داشته و برای وقت بیمار ارزش قائل است. یکی از مزایایی حضور در کلینیک پیش از مراجعه بیمار آن است که درمانگر فرصت پیدا میکند به برنامه درمانی خویش فکر کند، به راهکار بیندیشد، و فعالیتها و تجهیزات مورد نیاز را از پیش طراحی و آماده کند.
اگر درمانگر به تعطیلات میرود، از مدتها قبل به اطلاع مراجعین رسانده و برای آنهای که نیاز دارند برنامه بنویسد. او باید متعهد باشد که در موعد مقرر مراجعت نموده و تعطیلات دو روزه او به دو هفته مبدل نگردد!!!
زمان طلایی درمان چیست؟
- به موقع مراجعه کردید. هنوز زمان طلایی درمان سپری نشده!
- زمان طلایی کودک خیلی مهمه، پیگیر باشید!
- متاسفانه زمان طلایی رشد کودک دارد میگذرد، باید کمی بجنبیم!
- متاسفانه زمان طلاییش گذاشته، کاری نمیشه کرد!
این جملات درست یا غلط هر روزه در کلینیکها از زبان درمانگران شنیده میشود شنیدن این جملات از سوی والدین اغلب ناخوشایند بوده و برای ایشان استرسزا است. چرا؟
چون آنها نسبت به این مفهوم آگاهی و بینش ندارند، بنابراین نگران شده و استرس میگیرند که، ای وای همه چیز تمام شده و دیگر کاری از دست کسی برنمیآید!!!
آنها گمان میکنند که اگر کودک مهارتی را تا ماه مشخصی یا سال خاصی بدست نیاورد، دیگر همه چیز به پایان رسیده و باید نشست و غصه خورد! به همین دلیل زمان طلایی برای آنها به عاملی برای ایجاد ناامیدی و یاس مبدل میگردد.
والدین باید به محض مشاهده هر گونه علائم غیر طبیعی در رشد کودک خود در اسرع وقت به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنند و از هرگونه تاخیر بپرهیزند.
رشد کودکان طی مراحل مشخصی رخ میدهد ولی زمانی دستیابی به یک مرحله و عبور از آن برای رسیدن به مرحله دیگر متفاوت است. رشد مغز تا پایان عمر ادامه دارد ولی در سالهای اولیه زندگی سریعترین و بیشترین رشد اتفاق میافتد به همین دلیل دوران کودکی را سن و زمان طلایی می نامند.
و تاثیر مداخلات درمانی در ماهها و سالهای نخست زندگی بیشتر بوده و کودک سود بیشتری از مداخلات زودهنگام خواهد برد. برای حل مشکلات کودک نمیتوانید بدون برنامه عمل کنید، دیر اقدام کنید، دیر به پزشک مراجعه کنید، دیر به مراکز توانبخشی بروید، در انتخاب درمانگر خود دقت نکنید و دائما درمانگر خود را عوض کنید. شما باید برای درمان کودک خود حرفهایترین افراد متخصص را در بهترین زمان را انتخاب کنید تا عواید پیشگیری نصیب کودک شما شود.
زمان اتمام جلسات و تمرینات کاردرمانی
کودکان به دلایل متعددی به مراکز کاردرمانی ارجاع داده میشوند.طول درمان مراجعه کننده به کاردرمانی متغیر است ویکی از سوالات رایجی که والدین میپرسند این است که « این تمرینات و جلسات درمانی تا کی باید ادامه پیدا کند؟» در کل باید بگوییم که هیچ فردی نمیتوانند بر اساس قطعیت جواب این سوال را بدهد. چراکه دلایل متفاوتی وجود دارد که درمان یک کودک را تحت تاثیر خود قرار میدهد. اما به صورت کلی مدت حضور کودکان در کلینیکهای کاردرمانی به عوامل زیر بستگی دارد:
نوع اختلال یا بیماری کودک
به طور مثال کودکی که در اثر بریدگی با شیشه دچار آسیب یکی از اعصاب محیطی خویش شده در مقایسه با کودکی که دچار فلج مغزی چهار اندام است،مدت کمتری نیاز به دریافت خدمات کاردرمانی دارد.
شدت اختلال کودک
به طور مثال کودکی که فقط در یک یا دو حس از حواس هشتگانه خویش دچار مشکل است در مقایسه با کودکی که دچار اختلال پردازش حسی است، مدت کمتری نیاز به دریافت خدمات کاردرمانی دارد.
زمان مراجعه
مداخله زودهنگام بهترین نوع مداخله است. هرچه کودک زودتر توسط پزشک معاینه شده و به توانبخشی ارجاع داده شود، شانس بهبودی او بیشتر است.
سن کودک
به طور مثال کودکی که در 10 سالگی دچار ضربه مغزی گردیده در مقایسه با کودکی که در 1 سالگی دچار آسیب مغزی شده مدت بیشتری باید در مرکز کاردرمانی تحت مراقبت قرار بگیرد.
همکاری والدین
والدینی که تمرینات و فعالیتهای درمانی کودک خود را به دقت در منزل پیگیری میکند، شانس ترخیص کودک از کلینیک کاردرمانی را افزایش میدهند.
نگرش والدین
مراجعه منظم به کلینیک، جدی گرفتن درمان توانبخشی، اعتماد به درمانگر، هماهنگی کامل با او، پرهیز از درمانهای سرخود، خانگی، و بیربط به مشکل کودک، شانس ترخیص او را بهبود میبخشد.
مشکلات همراه
به طور مثال کودکی که دچار حملات تشنجی است به طور محافظه کارانه تحت درمان توانبخشی قرار میگیرد و مدت بیشتری در کلینیک کاردرمانی حضور خواهد یافت. مشکلات همراه دیگر( مثلا مشکلات تنفسی، نیمه دررفتگی مفاصل) نیز میتواند مدت حضور کودک در یک مرکز کاردرمانی را افزایش دهند.
کیفیت خدمات دریافتی
شکی نیست که دریافت خدمات کاردرمانی از یک تیم حرفهای که بر اساس شواهد و مقالات علمی روز به ارزیابی خدمت میپردازند، میتواند در بهبودی و ترخیص به موقع کودک نقش چشمگیری ایفا کند.
نقش والدین در کاردرمانی
شکی نیست که والدین نقش مهمی در پیشرفت درمانی کودکشان بازی می کنند. یک درمانگر به تنهایی نمیتواند به تمام اهداف درمانی مورد نظر خویش برسد، اگر والدین با او همراهی نکنند. حضور والدین در اتاق درمان یکی از مواردی است که باید با اجازه درمانگر و از روی حساب انجام گیرد.
گاهی اوقات لازم است والدین بیرون اتاق باشند و تکنیکهای درمانی بدون حضور آنها بر روی کودک پیاده شود. کودکی را تصور کنید که تمام مدت و در همه جا به مدیریت پدر و مادر خود پرداخته و دائما برای لحظهای آرام نشستن از آنها باج میگیرد.حال چنین کودکی پس از مواجهه با محیط کلینیک و درمانگر فورا به این نکته پی میبرد که درمانگر قاطع بوده و نظم خاصی بر کلینیک حکمفرماست.
بنابراین او از تکنیکهای خاص خود بهره گرفته و والدین را وادار به دخالت میکند. در چنین شرایطی درمانگر باید سریعا وارد عمل شده، والدین را توجیه کرده و به بیرون از اتاق هدایت کند تا با فراغ بال به اجرای راهکارهای درمانی خویش بپردازد.
اگر چنین پدر و مادری در اتاق درمان باقی بمانند ممکن است با دخالتهای نامناسب که از روی ناآگاهی اتفاق میافتد. همانند یک سد محکم در مسیر درمان کودکشان قرار بگیرند. در مثالی که خدمت شما عرض کردم، کودک به مدیریت والدین میپردازد و آنها را وادار به مداخله میکند.
خانواده توانمند به خانوادههای کودکان با نیازهای ویژه چه کمکی میکند؟
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و…) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی از خدمات گفته شده بهرهمند شوند.