اختلال بلع در بزرگسالان
08/02/1401بازی و اسباب بازی بچه های فلج مغزی
11/02/1401در این مقاله قراره با راهکارهای تقویت عزت نفس کودکان بانیازهای ویژه آشنا بشیم. شاید بپرسید چرا؟ اگر دنبال جواب سوالتون هستید لطفا همراه ما باشید.
وای خسته ام کردی، کی از دستت راحت میشم؟!
چرا تو انقد خنگی!!!
به جای تو به چوب یاد می دادم تا الان یاد گرفته بود!!!
انقد برات هزینه می کنم، تهش هیچی!!!
و…
بعضی از مادر و پدرها، معلم ها، درمانگرها وقتی بچه های بانیازهای ویژه، باهاشون همکاری نمی کنند، معمولا بچه ها رو به شکل های مختلف تحقیر می کنند!
نمیدونم بگم بچه بانیازهای ویژه مقصرند یا مادرو پدرها!!!
ولی میدونم این راهش نیست!!!
اگر از همان ابتدا با بچه ها، چه عادی و چه بانیازهای ویژه درست رفتار کنیم، فکر کنم دیگه نیازی نیست، بچه ها را تحقیر کنیم!
اگر از همان ابتدا حواسمون به عزت نفس بچه های بانیازهای ویژه باشه و به درستی از احساس عزت نفس بچه های بانیازهای ویژه استفاده کنیم باشه، بچه ها توانمند میشند و میتون قابلیت های خودشون بروز بدند.
نقش عزت نفس در توانمندسازی کودکان بانیازهای ویژه
عزت نفس کودکان بسیار مهم است. کودکان و نوجوانانی که به خود و توانایی هایشان اعتماد دارند، از نظر علمی، اجتماعی و رفتاری، بهتر عمل می کنند و عزت نفس بالای دارند. بچه های بانیازهای ویژه که اغلب با قلدری و تبعیض در خانه و جامعه مواجه می شوند، بیشتر از همه به احساس عزت نفس نیاز دارند تا بتوانند توانایی خود را بروز دهند.
همه بچه ها چه عادی و چه بانیازهای ویژه می توانند، احساس عزت نفس داشته باشند، البته اگر خانواده ها روی توانمندی آن ها تمرکز بکنند و به دنبال راههای تقویت، توانمندی هاشون باشند.
عزت نفس بر موفقیت های کودکان بانیازهای ویژه در تمام زمینهها تأثیر بسیاری دارد. کودکانی که درباره توانایی های خود شناخت خوبی دارند معمولا عزت نفس خوبی دارند و درس میخوانند، تمرین های توانبخشی و آموزشی را انجام می دهند و انگیزه لازم برای پیشرفت در تمام زمینه ها را دارند.
18راهکاربرای تقویت عزت نفس کودکان بانیازهای ویژه
والدین در میزان عزت نفس کودکان بانیازهای ویژه خود، نقش بسیار مهمی دارند به همین دلیل در این قسمت، راهکارهای برای تقویت عزت نفس کودکان بانیازهای ویژه را ارائه می کنیم.
- رفتاری مهربان و ملایم داشته باشید و به کودکان خود محبت کنید. البته محبت شما نسبت نباید به صورت سطحی ابراز شود.
- به احساسات و نظرات فرزند خود توجه کنید؛ هنگامی که به شادی یا ناراحتی کودک توجه نمیکنید و عکس العملی نشان نمیدهید، در واقع احساسات او را جدی نمیگیرید و او را مورد بیتوجهی قرار میدهید و بدین ترتیب عزت نفس کودک را به مرور زمان از بین می برید.
- به کودک خود احترام بگذارید. به این معنی که برای کودک خود، ارزش قائل شوید و او را با الفاظ و صفات خوب و محترمانه صدا کنید.
- اجازه دهید کودک بانیازهای ویژه بدانند که همیشه رفتارش اشتباه نیست. به هر حال به آنها بفهمانید که همیشه نباید عذرخواهی کنند.
- هرگز سعی نکنید کودک خود را مورد تحقیر و تمسخر قرار دهید. همچنین هرگز به دیگران اجازه ندهید که کودک را مورد تحقیر و تمسخر قرار دهند. حتی جملاتی مانند «تو هنوز یک بچه هستی» نیز میتواند سبب تحقیر کودک شود.
- یک روز از هفته را برای صحبت کردن در مورد رفتارهای مثبت کودک با نیازهای ویژه، انتخاب کنید و او را با توانمندی هایش آشنا کنید برای مثال، توانایی کودک در ابراز خنده!!!
- والدین می توانند دفترچه یادداشتی را برای ثبت رفتار درست کودک بانیازهای ویژه آماده کنند تا در موقعیت های مختلف، آنها را به کودک یادآوری کنند تا او انگیزه لازم برای تقویت توانمندیهایش داشته باشد.
- کودک را بیش از حد مورد حمایت قرار ندهید. اگر کودک خود را بیش از حد، مورد حمایت و پشتیبانی قرار دهید، به او القا می کنید ضعیف است. بیش از حد، آنها را به خود وابسته نکنید.
- برای تقویت عزت نفس کودک، به او عشق بورزید و با او با خوش اخلاقی و مهربانی برخورد کنید. بگذارید باور کند این کار را از عمق وجود، برای او انجام می دهید.
- به صحبت ها، نظرات و احساسات کودک توجه کنید. هنگامی که شما به او توجه نمی کنید و به حرف هایش اهمیت نمی دهید، ذوق کودک را کور می کنید، او سرخورده شده و به مرور زمان میلی به صحبت با شما نخواهد داشت!
- در حین گفتگو با کودک بانیازهای ویژه، جملاتی مانند تو بچه هستی، عقل تو کامل نیست، نباید دخالت کنی و… را به کار نبرید.
- مقایسه کردن یکی از راههای کاهش عزت نفس کودکان بانیازهای ویژه است. برای مقابله با اینکار می توانید، توانمندی های کودک را برای خود یادآوری کنید
- همیشه او را برای انجام کارهای خوبش تحسین و تشویق کنید و به او پاداش بدهید.
- در حین صحبت با کودک بانیازهای ویژه از دستور دادن و نصیحت کردن پرهیز کنید و از تحمیل افکار خود به آنان خودداری کنید بگذارید آنان در موقعیت با نتایج افکار و عملکرد خویش آشنا شوند تا از این طریق مهارت حل مسئله و زندگی را بیاموزند.
- در منزل و در اجتماع مثل پارک، مسافرت، متناسب با توانمندی های کودک به او مسئولیت بدهید. یکی از راههای تقویت عزت نفس کودکان استثنایی، مسئولیت دادن است، او را مسئول و متعهد بار بیاورید.
- به علایق کودک خود توجه کنید و با استفاده از علایقش او را توانمند سازید تا بتواند احساس عزت نفس را تجربه کند.
- به کودک خود اجازه دهید موقعیت های مختلف زندگی را تجربه کند به خصوص شرایط سخت! شرایط سخت می تواند بستری برای بروز توانمندی های او باشد.
- نقاط قوت کودک را برای خود و اطرافیان و خود کودک بیان کنید با اینکار کودک و اطرافیان با توانمندی های او آشنا می شوند در ضمن می توانید با استفاده از نقاط قوت کودک، نقاط ضعف او را از بین ببرید یا کاهش دهید.
نتیجه گیری
هر آدمی برای زندگی نیاز به عزت نفس دارد. اگر زندگی انسان ها عاری از حس عزت نفس باشد، نمی توان از آنها انتظار تغییر داشت. زنده نگه داشتن حس عزت نفس در انسان راهی برای حفظ شان انسانیت و راهی برای توانمند سازی اوست. راه حفظ و تقویت عزت نفس انسان ها در گرو این است که به آنها راه شناخت درست خود را نشان دهیم.
اگر شناخت انسان از دارای هایش کافی و درست باشد به او کمک می کند، و او راههای حفظ آنها را خواهد آموخت، اما زمانی که شناخت کافی از خود و توانمندهایش نداشته باشد، به سمت نادیده گرفتن خود خواهد رفت و به مرور، عزت نفس خود را لگد مال خواهد کرد، و به دیگران اجازه خواهد داد او را نادیده بگیرند؛ کودکان بانیازهای ویژه از این قضیه مستثنا نیستند، هر انسانی دارایی دارد که اگر به او فرصت دهیم میتواند با دارایی های خود آشنا شود و از آنها برای زندگی خویش استفاده کند.
در صورت نیاز به مشاوره برای تقویت عزت نفس کودک بانیازهای ویژه خود، می توانید از مشاوره رایگان خانواده توانمند استفاده کنید. برای دریافت خدمات مشاوره ای با شماره 09054146911 تماس بگیرید.
خدمات سایت خانواده توانمند
ما در خانواده توانمند تلاش میکنیم تا کودکان با نیازهای ویژه به همراه خانوادهشان از کلیه خدمات آموزشی، درمانی، مهارتی و محصولات فروشگاهی که شامل (لوازم توانبخشی، اسباببازی، کتاب، و… بوده است.) متناسب با نیازهای خود بدون هرگونه محدودیت زمانی و مکانی بهرهمند شوند.